Показват пистолета, погубил Пушкин  

11 февруари, 2007

В музея "Пушкин" в Москва показват пистолета, с който е бил смъртно ранен великият поет. Оръжието е главният експонат във Вернисажа, наречена "Руският самотник". Тя е посветена на 10 февруари, когато се навършват 170 години от трагичния дуел. Пистолетът е създаден през 20-те години на XIX век. Дуелната гарнитура е принадлежала на барон Де Барант, който го е заел на приятеля, виконт Д'Аршиак, секунданта на Едмон Дантес - съперникът на Пушкин. Досега историческият експонат се съхранява във френския град Амбуаз. Той вече е бил показван в Русия през 1989 г. в къщата-музей на Пушкин в Санкт Петербург. По разкази на очевидци щом тогава поставили пистолета в експозицията, таванът в залата рухнал.



Последният дуел на Пушкин

Преди 170 години на 27 януари по стар стил (на 8 февруари по нов) на дуел е ранен смъртоносно великият руски поет Александър Пушкин. По повод на годишнината от Франция в Русия са докарани пистолетите на Дантес, съобщи в. "Аргументи и факти".

През XIX век дуелите са се различавали от убийствата най-вече по това, че са се правели при строго регламентирани правила. Именно по тях на 7 януари Александър Пушкин извиква на дуел Жорж Дантес. Колкото и да е странно, Дантес не е разполагал с пистолети и затова отишъл да вземе оръжие от френското посолство. Секретарят на посолството Огюст д'Аршиак пожелал да бъде секундант. А синът на посланика, барон Ернст де Брант набавил за целта пистолетите на баща си. Купени в оръжейния магазин на Невски, дотогава те не са били използвани.

Какво представляват пистолетите на Дантес? Прекрасно изработено и добре украсено оръдие за убийство. Комплектът е произведен в ателието на оръжейника Карл Улбрих в германския гр. Дрезден. Калибърът им е 11,5 милиметра. Зареждат се с барут и куршуми с тегло 10 грама. Началната скорост е около 300 метра в секунда. На дистанция от 20 крачки (именно от това разстояние стрелят Пушкин и Дантес) ударната сила е приблизително такава, каквато е на популярния сред съвременните килъри пистолет ТТ. Освен това пистолетите на немския майстор са снабдени с една от оръжейните новости за времето си - капсулно възпламеняване на заряда.

Секундант на Пушкин е бил приятелят му от лицея Константин Данзас, служил в инженерния корпус. Той също носел два пистолета, както е било по "регламент". Задно със секунданта на противника Огюст д'Аршиак бил теглен жребий от кой комплект пистолети да се стреля. Той показал, че това трябва да е оръжието на Дантес. По сигнал Пушкин и Дантес тръгнали към бариерата, обозначена с хвърлени на снега шинели. В съответствие с дуелния кодекс от този момент нататък всеки е можел да стреля без предупреждение. Пръв натиснал спусъка Дантес и ранил поета. Пушкин е можел да даде ответен изстрел. При падането му в снега обаче, пистолетът се напълнил със сняг. След кратко съвещание на участниците в дуела, Дантес дал съгласие да бъде използван пистолет от другия комплект. Той е можел да не го направи, тъй като кодекса е бил спазен, но какъвто и да е бил Жорж Дантес, е сигурно, че не е бил страхливец.

Пушкин е стрелял с пистолет френско производство, купен от петербургския търговец Куракин, и ранил противника в дясната ръка. Следите на пистолетите на поета се губят. За последен път са били виждани в Полша малко преди началото на Втората световна война. А пистолетите на Дантес са били върнати във Франция заедно с посланика Де Брант. Предавали се по наследство на деца и внуци. През 1950 г. са били купени от известния колекционер Пиер Пол, който ги завещал на музея на пощите във френския гр. Амбуаз. Когато по-късно музеят е бил закрит, пистолетите са били предадени на кметството на града. Именно то ги е предоставило сега на музея "Пушкин", където ще бъдат изложени през следващите 3 месеца.

Изпрати публикацията по електронната поща


2 коментара: to “ Показват пистолета, погубил Пушкин

  • Анонимен
    05 юни, 2008 16:17  

    imam edna zabelejka kum nasko hristov statiqta napisana ot nego ima edna malka na pruv pogled gre6ka oba4e dosta nepriatna za tezi koito znaqt za kakvo stava vupros. ta stava vupros za imeto na ubieca na pu6kin koito nqma kak da se kazva edmont za6toto tova e suvsem druga istotiq. taka 4e imeto na vuprosniq dantes ne e EDMONT A GEORGE ta ako nqkoi ot poblikuva6tite tezi statii vse pak pro4ete tova moje da go popravi. mersi
    deniza ruseva

  • Nasko Hristov
    05 юни, 2008 23:17  

    Права сте, Г-це Русева, името на убиеца на Пушкин е Жорж Шарл Дантес, както е посочено във втората статия.
    Объркването на Жорж Дантес с Граф Монте-Кристо е заради недоглеждане на журналистите и редакцията от в."Стандарт", които са автори на първата статия.

Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.