Конференция в Осло относно използването на касетъчни боеприпаси  

22 февруари, 2007

Повече от 40 години употребата на касетъчни боеприпаси причинява прекомерни увреждания и човешко страдание по време на конфликти по света, и след това. Конференцията в Осло на 22 – 23 февруари 2007 г. ще бъде първата стъпка в един процес, който би могъл да доведе до международна забрана за използване на тези опасни боеприпаси.

Виждането на норвежкото правителство е, че определен тип касетъчни боеприпаси имат толкова сериозни хуманитарни последици, че употреба им не може да бъде оправдана. По тази причина от няколко години Норвегия насърчава нуждата от стартиране на преговори за международна забрана на касетъчните боеприпаси, които имат неприемливи хуманитарни последици. Настоящото норвежко правителство е възприело активна позиция по този въпрос, включвайки ангажимента за международната забрана на касетъчните боеприпаси в своята Правителствена платформа.

След провалилия се опит на държавите-страни по Конвенцията за някои конвенционални оръжия да договорят мандат за започване на действителни преговори по проблема с касетъчните боеприпаси, норвежкият външен министър Юнас Гар Стьоре покани заинтересованите държави и организации да се срещнат в Осло. Целта на срещата е да даде старт на процеса, насочен срещу използването на касетъчните боеприпаси в международен мащаб.

Срещата ще се състои в Осло на 22 – 23 февруари 2007 г., и ще бъде първата стъпка в процес, който би довел до международна забрана на касетъчните боеприпаси, причиняващи недопустимо човешко страдание.

Конференцията ще бъде открита от норвежкия външен министър Юнас Гар Стьоре. Откриването, както и пресконференцията след него могат да бъдат наблюдавани на живо в интернет на следните адреси адреси:
http://stage.easystream.no/easystream/irclients/ud/conference.asx
http://stage.easystream.no/easystream/irclients/ud/pressconference.asx



Светът иска забрана на касетъчните бомби

Декларацията, която призовава до 2008 г. да бъде подписан договор за забрана на касетъчните бомби, бе приета днес от 46 от 49-те страни участнички в конференцията в Осло, съобщи АФП.

Полша, Румъния и Япония не са одобрили окончателната декларация за забрана на използването на касетъчни бомби, заяви говорителят на Държавния департамент Шон МакКормак.

За първи път представители на около 50 страни се събраха в столицата на Норвегия Осло, за да се опитат да забранят напълно бомбите с касетъчни заряди. Норвегия реши да организира срещата след последователните провали на класическите конференции по въоръженията.

Форумът бе пренебрегнат от ключови страни производители на оръжие като САЩ, Русия, Израел и Китай.
24.02.07
news.bg

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.