Другата криминална статистика  

08 февруари, 2007

На 3 февруари 25-годишният Мариан Я., когото полицията води като криминално проявен, влиза във входа на кооперацията на централната столична ул. "Чаталджа" №6. От години апартаментите в сградата, където живеят много чужденци, са източник на постоянен доход за кварталните крадци. Нито едно жилище не е останало "непреслушано" от тях. И Мариан Я., който е и наркозависим, влиза за поредния взлом. Този път в жилището на възрастен мъж. Бързо успява да вземе от антрето зимно яке с документи и вълнен шал. Излиза необезпокояван от никого. Така изглеждат събитията, разказани от снахата на окрадения.

На 5 февруари в 16.30 ч. Мариан е открит прострелян на метри от кооперацията. Умира в линейката на път към "Пирогов".

Смъртоносният куршум


го е настигнал половин час по-рано, докато се е опитвал заедно със свой приятел да претараши поредния апартамент в същата многократно ограбвана кооперация.

По крадеца с газов пистолет е стрелял Йордан О., майстор на икони с множество изложби в чужбина. При сблъсъка Мариан пада върху Йордан, при което пистолетът гръмнал, това показват данните от предварителното разследване. Това се е случило, докато Йордан заедно със свои съседи се опитва да свърши това, което от години съкооператорите чакат да направи полицията – да залови крадците рецидивисти. Днес обаче той е в ареста на Пето РПУ заедно със съучастника на загиналия обирджия.

Може да арестуват човек, който си защитава дома, а такива наркомани, които постоянно ни обират, да стоят на свобода, възропта вчера съседка на задържания. Нейният апартамент е един от първите претършувани от крадците. Близо 24 часа след инцидента иконописецът е герой за съседите си, които го оприличават на опълченец, успял да спре най-накрая наглите апаши. Никой обаче не иска да застане с името си и да разкаже какво точно се е случило в понеделник. Страх ги е, защото кварталът им е с висока престъпност, независимо че е на няколко преки от Министерския съвет и Народното събрание.

Затова и на "Чаталджа" 6 не вярват на поредния отчет на полицията
представен във вторник

В него се констатира намаляване на престъпността през 2006 с 1.5 на сто спрямо предходната година. Дни по-рано столичната дирекция на полицията пък се похвали със свиване на престъпността в София с 13.9%, а при грабежите с 38%.

Статистиката им не е вярна, защото не водят на отчет всички престъпления, коментират обитателите на обираната кооперация. Нито една от кражбите там не е разкрита, макар апашкият терор да е започнал през 1997 г. В началото на 2006 г. в сградата беше обран бившият футболист на ЦСКА Мурад Хидиуед. Двама маскирани влязоха в апартамента му и след като опряха нож на гърлото на приятелката му, отмъкнаха злато, пари и дрехи. Жилището вече не е собственост на футболиста, но обирите не спират.

Според МВР "въпреки многобройните предизвикателства, пред които беше изправен съставът на полицейските структури през миналата година, общата криминогенна ситуация в страната бележи подобрение. Продължава тенденцията към устойчиво снижаване на криминалната престъпност". Според отчета, докато се е борела с престъпността, полицията успяла да изпълни успешно и изискванията на Европейския съюз, поставени в глава 24 "Сътрудничество в областта на правосъдието и вътрешните работи". Преговорната глава е една от областите, по които Брюксел може да наложи предпазна клауза на България в следващите месеци. За живеещите на ул. "Чаталджа" присъединяването към ЕС не е променило нищо. Те

продължават да се страхуват


както и преди 1 януари. София си е София, престъпност има във всички квартали, въздъхва продавачка в близката книжарница. Тя също се бои да разказва за случилото се. А колкото до обявените във вторник от вътрешния министър Румен Петков намерения за следваща крачка в реформата на МВР – анализ на нормативната уредба и човешките ресурси в системата, то те изобщо не я интересуват.

Министърът обяви, че до април работна група ще анализира опита от прилагането на новия Закон за МВР, Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс, които бяха приети по изискване на Брюксел. Той не изключи да бъдат направени промени в законите, но това нямало да бъде достатъчно без "адаптирането на човешките ресурси и на техниката спрямо реалностите". През последните 17 години не е актуализиран съставът на областните дирекции на вътрешните работи, отбеляза Петков. По думите му това води до неправилно разпределение на хората и техниката.

По време на вчерашния отчет министър Петков не коментира случилото се на ул. "Чаталджа". Комисарите, които бяха с него, се ограничиха до техническите подробности около случая - стреляно е със стоппатрон. Не стана ясно защо нищо не е предприето от полицията, за да не се стигне до сблъсъка, при който беше отнет човешки живот.

Панайот АНГАРЕВ
dnevnik.bg

Когато държавата, чрез органите си не може да защити гражданите, крайно време е те да вземат закона в свои ръце.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.