Въвеждат регистрационен режим за износ на оръжия  

26 октомври, 2006

Отмяна на лицензионния режим и въвеждане на регистрационен за посредническата дейност с оръжие, предвижда приетият на първо четене от депутатите Закон за експортния контрол на оръжия, изделия и технологии с двойна употреба.
Според Правителството въвеждането на регистрационен режим при износ на изделия и технологии с двойна употреба ще облекчат двустепенните процедури в съответствие с препоръките на Европейския съюз и Европейската комисия.
Облекчаването на съществуващите административни процедури и въвеждането на регистрационен режим за посредниците предизвика реакцията на Атанас Атанасов от „Демократи за силна България”, който обяви, че от години търговци на оръжие оказват натиск за разхлабване на контрола. „Има една камара фирми-посредници, чиято задача е да отклоняват вниманието на контролните органи”, добави Атанасов.
50 000 лева е предвидената глоба за физическите лица, които изнасят, внасят, посредничат или транспортират оръжие без съответния лиценз, регистрация или разрешение. 250 000 лева е максималната глоба за фирмите и едноличните търговци за същото провинение, ако то не представлява престъпление.

Йовка Йовчева
darik.net

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.