Колко е опасна мръсната бомба  

30 октомври, 2006

Самоделните взривни устройства с радиоактивни елементи са оръжие за масово парализиране

Ръчен детектор с тегло 5 кг за откриване на мръсни бомби
в гъсто населени места, особено гари и пристанища


Откак събитията на 11 септември 2001 г. катапултираха Ал Кайда на водещото място в списъка с враговете на САЩ, един въпрос е постоянен предмет на дискусии: могат ли джихадистите да употребят радиоактивно оръжие? Някои събития, отразени широко в медиите, засилиха обществените страхове от т.нар. мръсна бомба - устройства, които разпръскват радиоактивен материал, заради което станаха известни със съкращението RDD (Radiological Dispersion Device).
В момента опасенията достигнаха пореден връх след разпространените по интернет слухове,че джихадисти навлизат в САЩ през границата с Мексико по маршрутите, които контрабандисти и каналджии използват отдавна. Освен това, на 28 септември бе разпространен аудиозапис на новия главатар на Ал Каида в Ирак, Абу Хамза ал-Мухаджер, който призова мюсюлманските учени да се присъединят към неговата борба срещу САЩ и коалиционните сили. Големите американски бази в Ирак са "добра мишена, на която ще можете да изпитате своите неконвенционални оръжия, както химически, така и мръсни", каза Абу Хамза.
Като имаме предвид колко лесно може да се изработи RDD, става ясно, че употребата на тези устройства срещу западните сили е просто въпрос на време. Даже е странно, че досега не са използвани. Време е да се занимаем с мръсната бомба и нейните възможности.
В зависимост от мотивите на онези, които планират инцидента, подобно оръжие може да изглежда невинно и да разпръсква радиоактивни аерозоли или прах, или да разтвори радиоактивен материал във водоизточник. Неговата цел би била да изложи на радиоактивно въздействие за продължително време максимален брой хора. Но ефектът от такава атака ще бъде дългосрочен и в началото незабележими (например хора, заболели и умиращи от рак), а не внезапни и драматични. RDD не може да предизвика непосредствен ефект, например масова паника и последваща медийна сензация, които сa нужни на терористите. Те ще търсят средство, което може да предизвика зрелищен ефект, например мръсна бомба.
Тя представлява RDD, вложено в обикновено самоделно взривно устройство (СВУ). Атаката с мръсна бомба не само разпръсква радиоактивност, но го прави по очевиден начин, който би трябвало да постигне търсената паника.
Първо трябва да разсеем някои от най-големите заблуди относно мръсната бомба, а те не са една и две. Първо, макар да е радиоактивна, мръсната бомба не е атомно или ядрено оръжие. Тя не предизвиква верижна реакция. Ясно е, че мръсна бомба, съдържаща голямо количество силно радиоактивен материал, като уран -238 или цезий-137, ще предизвика по-голямо радиоактивно замърсяване, отколкото бомба с по-малко количество или по-слабо радиоактивен материал. Но най-силно радиоактивните материали са и най-трудни за работа и употреба. Някои от тях са толкова смъртоносни, че дори атентатори-камикадзе умират от тях преди да успеят да ги взривят. Например през септември 1999 г. двама чеченски терористи се опитаха да откраднат силно радиоактивен материал от един химически завод близо до столицата Грозни. Те са успели да извървят само няколко десетки метра с контейнера, преди да изпаднат в безпомощно състояние, а единият, според съобщенията, скоро след това е починал.
Но има не толкова опасни вещества, например америций-241 или стронций - 90, които са по-лесни за употреба в мръсни бомби. Смята се, че терористи, които искат да направят мръсна бомба, ще се опитат да вложат в нея такива вещества.
При детонацията на такова самоделно устройство жертвите няма да бъдат от радиоактивността, която е разпръснало, а от шрапнелите. Част от жертвите ще получат радиоактивно облъчване и може един ден да починат от рак, но за развитието на такива болести ще са нужни години. Повечето хора ще бъдат бързо изведени от поразения район и дори да получат за кратко някакво радиоактивно облъчване, то няма да има тежки последици за здравето им.
Не бива да се забравя, че основното предназначение на мръсната бомба е да предизвика масова паника. Наистина, детонирането на такова устройство в гъсто населен район ще предизвика такъв ефект и повечето от жертвите могат да загинат именно в резултат от масовата паника, а не от попадения на шрапнели от бомбата или радиоактивното замърсяване.
Радиологичният ефект на бомбата ще бъде много продължителен (в някои случаи - десетилетия) и ще обхване по-голям периметър от радиуса на поражение на самото самоделно устройство. Кумулативният радиационен ефект върху хората, които обитават поразения район, може да има опасни последици за здравето им, в зависимост от периода на полуразпад, вида и формата на радиоактивния елемент. Ако той например е под формата на фин прах, въздействието му ще бъде по-силно. Районът трябва да бъде обезлюден до пълното му дезактивиране, което ще отнеме време и средства.
В този смисъл, макар мръсната бомба да не е оръжие за масово поразяване (подобно на ядрените оръжия), много специалисти я наричат "оръжие за масово парализиране", защото поразеният от нея район става временно необитаем. Големите разходи за дезактивация на гъсто населени места като Манхатън или Вашингтон я правят ефективно икономическо оръжие.
Мръсна бомба се прави лесно. Тя е достъпна за терористи от всякакъв калибър - от транснационални въоръжени организации като Ал Каида, до самотни терористи-единаци. Но като имаме предвид, че предназначението на мръсната бомба е преди всичко символично и икономическо, по-вероятно е тя да бъде употребена от големи терористични организации. Освен това, известно е,че направата на подобни оръжия има своето място в плановете на Ал Каида. Някои улики, намерени в Афганистан показват, че тази организация е работила интензивно по създаването на оръжия за масово поразяване и е изследвала възможностите на химически, биологични, ядрени и радиоактивни устройства.
Мръсната бомба не е била използвана досега отчасти заради нейната неефективност. Единствената терористична организация, която се е опитвала да си послужи с мръсна бомба, са чеченските бунтовници.

Този стар транспортен контейнер за радиоактивни материали
може лесно да бъде пригоден за направа на мръсна бомба

През ноември 1995 г. една група, командвана от Шамил Басаев, постави малко количество цезий-137 в Измайловския парк в Москва. Но вместо да го разпръснат, те го употребиха като психологическо оръжие. Чеченците насочиха един телевизионен екип към мястото, където бяха заложили радиоактивния елемент и наистина предизвикаха буря в медиите. Смята се, че материалът е откраднат от хранилище за радиоактивни отпадъци в Грозни.
През декември 1998 г. про-руската Служба за сигурност на Чечня съобщи, че е намерила мръсна бомба - сухопътна мина плюс радиоактивни отпадъци, поставена близо до жп линия. Смята се, че е дело на чеченски бунтовници.
Предвид дългосрочния поразяващ ефект на мръсната бомба, терористите, които я употребяват. Ще се стремят да я детонират в чужбина, а не в собствената си страна. Те едва ли биха я употребили например срещу американското посолство в Ирак. По-вероятно е да се опитат да я взривят в САЩ или Британия. Понеже няма капацитет да предизвика масова смърт, мръсната бомба ще бъде употребена срещу силно символична мишена, например правителствена агенция или крупен икономически обект, за а предизвика максималното й парализиране. Не бива да изключваме вероятността мръсни бомби да бъдат взривени срещу Пентагона или корпорациите по Уол Стрийт. Тя няма да ги разруши, но за дълго ще парализира функциите им.
Американското правителство инвестира много пари в оборудване за радиоактивна детекция. Такива детектори са разположени в стратегически места, като граничните КПП-та, пристанищата и летищата.
Хората, които живеят или работят в близост до символични мишени, трябва да бъдат подготвени. Първо, не трябва да губят присъствие на духа. Както вече бе казано, паниката убива повече хора, отколкото оръжието. Най-ефективното оръжие срещу ирационалния страх е образованието. Хората които са наясно с възможностите и ограниченията на мръсната бомба, ще бъдат по-подготвени да се справят със ситуацията от неинформираните. Нужно е да знаят също, че ако се окажат в района на детонацията, трябва да се постараят да вдишат възможно най-малките количества прашен въздух, и да напуснат веднага района следвайки указанията на властите. Трябва също възможно най-бързо да сменят дрехите си и да се изкъпят. Хората, които се намират на достатъчно разстояние от мястото на поражението, трябва да потърсят укритие там, където взривът ги е заварил. Нужно е веднага да затворят прозорците и вратите на помещенията и да изключат климатичните инсталации - освен ако не са посъветвани друго от компетентните органи.
Ако връзката с тях бъде прекъсната, или не получат указания трябва да помнят три неща - време, разстояние и укритие. Нужно е да се изнесат от поразения район максимално бързо, на максимално разстояние от него и да осигурят максималната механична защита срещу радиацията.
Фред Бъртън Агенция СТРАТФОР
monitor.bg

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.