Учебник пази от смърт в училище  

31 октомври, 2006

Бил Крозиър (Bill Crozier), бивш военен, кандидат за поста ръководител на департамента по образованието на щата Оклахома, е измислил начин за намаляване на смъртността в американските училища. Създал е брониран учебник, който не може да бъде пробит от куршуми.

Крозиър разбрал, че по време на един от последните скандални случаи с огнестрелно оръжие в училищата бягащо момче се спасило, макар да стреляли точно в гърба му. Причината е, че куршумът заседнал в учебниците, лежащи в раницата на момчето.

Бил бил заинтригуван от случая и извършил серия от опити, стреляйки с различни видове оръжия по учебници. Той установил, че куршумите на пистолета спират на две трети от пътя си през средно голяма купчина учебници. Изстрел от автомат или пушка обаче пробива целия куп.

"Ако обложката на тези учебници е от листове кевлар, куршумите на автомата не биха могли да преминат през тях" - твърди бившият военен.

Крозиър не е изчислил колко би струвало да се премине на подобен вид учебници. Очевидно е, че сумата не би била никак малка. Според Крозиър обаче бронираните учебници ще дадат на учениците по-големи шансове за оцеляване при стрелба, тъй като обикновено в подобна критична ситуация човек се опитва да се прикрие с това, което му е под ръка.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.