Тъпчат US бойци с електроника  

22 юли, 2006

Щатите хвърлят $73 млрд. за армия на бъдещето

През 2007-а Пентагонът ще изразходва за научноизследователски и конструкторски проекти в областта на въоръжението $73 млрд. от общо $512,9 млрд., отделени от бюджета за военни разходи. 3 млрд. от тази сума ще получи Агенцията за перспективни изследвания в областта на отбраната DARPA. Тя се занимава с проекти, които са истинска революция в отбраната, но са свързани с риск от провал. Става дума за акули шпиони, имплантирани чипове, войници роботи. И въпреки че президентът Джордж Буш не е сред поддръжниците на агенцията, бюджетът й непрекъснато расте.
Сред финансираните проекти ще бъде DARPA Falcon, в рамките на който се разработва принципно нов вид въоръжение - свръхзвуков бомбардировач. Излитайки от САЩ, той ще може два часа да нанася удари по всяка точка на планетата, отстояща на разстояние 16 700 км от авиобазата. Скоростта на бъдещия самолет ще надминава 5-7 пъти скоростта на звука. За сравнение максималната скорост на днешните изтребители рядко надминава скоростта на звука с повече от 3 до 3,5 пъти, и то при екстремен режим на работа на двигателя. Инженерите от Arnold Engineering Development Center вече проведоха серия изпитания на прототипа в аеродинамична тръба, където той успя да развие скорост, превишаваща скоростта на звука 14 пъти. Според инженерите тяхната рожба ще поддържа суперскоростта през целия полет на около 30 км височина. Новият бомбардировач ще види бял свят през 2025-а.
Интерес предизвиква още едно събитие през идната година - тогава ще бъде частично реализирана програмата Future Force Warrior (FFW) - Войнът на армията на бъдещето. По своята сложност тази система не отстъпва на C4ISR. Всеки боец ще бъде буквално натъпкан с електроника. Първата бойна група, снабдена с новите средства за свръзка, ще се появи това лято. Ако системата покаже боеспособност на полигона, първата такава бойна единица ще бъде изпратена в Ирак през 2007-а. Оборудването на всеки боец ще включва персонален компютър комуникатор с навигационна система, малък монитор, монтиран в шлема, и лично стрелково оръжие. Както твърди National Defense Magazine, всеки войник ще знае във всеки момент къде са другарите му, като локацията им ще се изобразява на монитора.
Сред съвършено новите разработки на DARPA е електронна система, сканираща мозъка на войника на бойни действия. Така учените ще изследват и психофизическото състояние на боеца, и механизма на вземане на решения. Системата използва неврофизиологични сензори, с които измерва мозъчната активност и сърдечния ритъм. В бъдеще тази технология ще позволи да се определи за всеки каква информация може да възприема най-добре и да се разработва съответната индивидуална тактика за него на бойното поле. На първо място това ще помогне на войника да взема решения в трудни ситуации, когато трябва да се обработва голямо количество информация. Срещу което, разбира се, веднага се обявиха организациите за защита на човешките права.
Радослава Григорова

_____

Изпитания във Форт Бенинг

Future Combat Systems е концепция за армия на бъдещето. Тя включва 18 компонента и две отделни "надсистеми" - "войници" и "компютърни средства за свръзка и управление". Всеки от 18-те компонента, комбинирани в четири групи, се разработва като отделна програма. Най-сложната част от тях е "системата за електронни комуникации" (Command, Control, Communications, Computer, Intelligence, Surveillance and Reconnaissance или съкратено C4ISR). Именно тя е в основата на системата Future Combat, нейният скелет. И от нейния успех зависи дали има бъдеще целият проект. Следващата година на полигона във Форт Бенинг ще бъдат проведени изпитания на два от компонентите от FCS - наземните и летателните апарати, организирани със съдействието на DARPA. С проекта FCS е свързано и друго крупно изпитание, планирано за 2007-а - известното рали Grand Challenge. 100-километровото трасе ще бъде променено с цел автороботите да бъдат научени да се ориентират в градска среда, съблюдавайки правилата за движение и дори да паркират. Като цяло машините нямат военно приложение, но връзката с проекта FCS е автоматизираният тежкотоварен автомобил Multifunctional Utility/Logistics and Equipment Vehicle (MULE), който е основен елемент от системата за свръзка. Електрониката в него ще бъде поръчана на компанията, която спечели най-много победи до 2015-а със свое изобретение в сериите Grand Challenge.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.