Комерсант: Бизнесът с оръжия е втори по корупция  

19 юли, 2006

За последните 10 години, по данни на Стокхолмския международен институт за изследване на проблемите на мира / SIPRI/, военните разходи в световен мащаб са се увеличили с една трета и в цени за 2003 г. надвишават 1 трилион долара, връщайки се към нивата от епохата на Студената война, пише в днешния си брой руският вестник Комерсант.

Оборотът на международната търговия с оръжия възлиза на 50 милиарда долара през 2005 г. САЩ разполагат с 50% от пазара, Русия - с 11%. Едновременно с това се наблюдава активна консолидация на пазара. Ако през 1990 г. на петте най-големи компании се падаха 22% от пазара, днес те владеят вече 44%. Конкуренцията между корпорациите се изостря, а непрозрачността на пазара увеличава корупцията.

"Борбата се води за колосални дългосрочни контракти, от които зависи съществуването на една или друга корпорация за години напред", се казва в доклад на Трансперанси Интернешънъл /ТИ/. Затова производителите са склонни, за да увеличат шансовете за спечелване на търга, да заплатят на отговорните лица голяма сума.

Пазарът на оръжия, независимо от растежа, не може да се конкурира по обем с телекомуникациите или нефтогазовия бизнес. Въпреки това експертите от ТИ смятат, че той е много по корумпиран и отстъпва по този показател само на строителството. Съгласно най-консервативните оценки комисионната може да достигне до 10% от общата сума на сделката. В някои страни дори, даже легалната търговия с оръжия, е изключително корумпирана.

По данни на министерството на търговията на САЩ именно този бизнес акумулира 50% от всички подкупи. Експертите от ТИ смятат, че причината за това се крие в непрозрачността на военните бюджети. В много страни /Франция, Русия/ парламентът установява само обема на държавните поръчки за отбрана, без да контролира изразходването на средства. Своята роля играе и фактът, че през последното десетилетие над 60% от международната търговия с оръжия се пада на развиващите се страни, където корупцията е особено разпространена.

Важен фактор е и затвореността на военната общност и че решения, "стимулирани" от подкупи, се вземат от хора на най-високо равнище. Затова разобличаването на корупцията става след десетилетия, когато се сменя властта. Така например в момента се води процес срещу вицепрезидента на ЮАР Якоб Зума, обвинен, че е получавал подкупи от френска оръжейна компания в началото на 1990 години.

Британският гигант BAE Systems е обвиняван, че е превеждал нелегално суми на Аугусто Пиночет по време на неговата кървава диктатура. Но търговията с оръжие е едва 5% от парите на военно-промишления комплекс. Лъвският пай се пада на вътрешния пазар. Най-големият отбранителен бюджет, който съставя половината от световния, е на САЩ.

Именно там са и най-гръмките корупционни скандали. Световна известност получи историята с Halliburton. През 2005 г. имаше още един скандал с високопоставени чинове от ВВС, обвинени, че са сключили договори за милиарди с компанията Боинг по завишени цени. Всъщност фактът, че корупционните скандали се разразяват в САЩ не е свидетелство за по-голямата корумпираност на американския ВПК, а по-скоро за по-голямото равнище на политически и обществен контрол. В по-недемократичните страни подобни сделки остават съвършено неразкрити за обществото.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.