Екстремисти използват над 250 000 деца като войници  

29 юли, 2006

Десетки хиляди момичета са подложени на сексуално насилие, според УНИЦЕФ
Съветът за сигурност обсъди мерки за защита на малолетните

В районите на конфликти децата са едни от най-безмилостните войници.

Екстремисти използват над 250 хиляди деца като войници във въоръжени конфликти по света, съобщи специалният представител на генералния секретар на ООН за децата и въоръжените конфликти Радхика Кумарасвами, цитирана от ИТАР-ТАСС.
Макар че положението в зони на конфликти като Сиера Леоне, Бурунди, Либерия и Конго бележи подобрение, ситуацията в Близкия изток показва, че децата продължават да страдат, отбеляза г-жа Кумарасвами пред Съвета за сигурност на ООН. "Осем до десет деца загиват или биват ранени от избухнали мини всеки ден. От 2003 г. насам над 14 милиона деца са били принудени да напуснат родните си места. Десетки хиляди момичета са подложени на сексуално насилие, а отвличането на деца стана нещо обичайно и доста разпространено", посочи тя.
Изпълнителният директор на УНИЦЕФ Ан Виниман съобщи, че от 1996 г. до днес над 2 милиона деца са загинали при военни действия, 6 милиона са били ранени или осакатени, а 12 милиона деца са останали без подслон в зоните на конфликти.
Заседанието на Съвета за сигурност бе посветено на ефективността на приетата преди година резолюция срещу използването на деца във въоръжени конфликти и експлоатирането на непълнолетни от правителствата и бунтовническите групировки в зоните на военни действия. Съветът потвърди готовността си да разгледа въпроса за въвеждане на санкции ­ от ембарго за доставка на оръжие до финансова блокада ­ за онези, които продължават да нарушават международното законодателство за защита на децата в районите на военни действия.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.