ЕС създава общ оръжеен пазар с годишен оборот от 30 млрд. евро  

06 юли, 2006

22 от 25-е страни членки на Европейския съюз /ЕС/ отварят вътрешните си пазари за оръжие и военна техника, въвеждайки нов конкурентен режим при сключване на договори за доставки, съобщиха световните агенции.
Общият оръжеен пазар в страните от ЕС се оценява на 30 млрд. евро годишно. Още през първите дни се очаква да бъдат направени заявки за доставка на оръжие и военна техника на обща стойност около 100 млн. евро, пише АФП.
Преди ден влезе в сила нов "кодекс на поведение", който позволява на всички производители на оръжие и военна техника да се конкурират при сключване на договори за военни доставки. Споразумението е подписано от министрите на отбраната на ЕС. Всички поръчки за доставка вече ще бъдат публикувани в интернет-сайта на Европейската агенция по отбраната. Така на практика се елиминира монополът, с който националните компании, производители на такава техника, досега разполагаха на териториите на собствените си страни.
Испания и Унгария засега остават извън обсега на новия "кодекс на поведение". Дания също не е включена поради специфичните условия за участие във военното сътрудничество в Европейския съюз, включени в нейния договор за присъединяване.
За пръв път европейските страни поемат задължението да купуват отбранителна техника от производител от ЕС, предложил най-добрата оферта, вместо автоматично да търсят националния доставчик, казва специалният представител по въпросите на външната политика и сигурността Хавиер Солана, цитиран от агенция ДПА.
"Всички вече съзнават, че отделните страни не могат по-нататък да се развиват самостоятелно в отбранителния бизнес. Ако искаме да поддържаме глобалноконкурентна европейска отбранителна и промишлена основа, ние трябва да обединим усилията и ресурсите си", подчерта Солана.
Досега отбранителната промишленост бе изключена от обхвата на обичайните правила на конкуренцията, в това число и при възлагане на държавни поръчки. Този отрасъл бе разделен на 25 отделни пазара, всеки един доминиран от националните доставчици, посочва ДПА.
Новите правила за конкуренция няма да се прилагат спрямо компоненти и услуги, свързани със създаването или производството на химическо, бактериологично, радиологично и ядрено оръжие.
Правителствата имат право да се оттеглят от новия режим, ако сметнат, че е застрашена националната им сигурност или в случай на спешна оперативна необходимост.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.