Наш МиГ прихванал пътнически самолет на "Луфтханза"  

14 ноември, 2005

Дежурен изтребител МиГ – 29 беше вдигнат във въздуха, след като въздушното ни пространство бе нарушено от германски самолет. Това съобщи военният министър Веселин Близнаков.
Полетът не бил планиран, а самолетът не отговарял на призивите да се обозначи.
Нарушителят бил конвоиран и идентифициран. Оказало се, че е редовен полет на пътнически самолет на "Луфтханза".
Този инцидент би могъл да стане опасен при определени условия, заяви военният министър. Той съобщи още, че до няколко дни ще бъде подновена процедурата за ремонт на самолетите МиГ – 29. По данни на военно-възушните сили в момента летят само шест машини от този тип, като ресурсът им изтече на 1 октомври и бе удължен до 31 декември.

14 ноември 2005
focus-news.net



До няколко дни ще бъде подновена процедурата за ремонт на самолетите МиГ – 29
До няколко дни ще бъде подновена процедурата за ремонт на самолетите МиГ – 29, това съобщи министърът на отбраната Веселин Близнаков в предаването в “Десетката с Иво Инджев. Преди две седмици началникът на ГЩ заяви, че ако единствените ни модерни изтребители не бъдат монтирани, той ще докладва, че страната ни не може да изпълнява ангажиментите си към НАТО и ще се стигне до закриване на военно-въздушните сили.
Военният министър съобщи пред БТВ, че този месец се е наложило един от дежурните изтребители МиГ – 29 да бъде вдигнат във въздуха, след като въздушното ни пространство е било нарушено от германски самолет.
Веселин Близнаков: Ако ние нямахме изправен дежурен изтребител, и ако този самолет не беше пътнически. Това не е съобщено в медиите, защото това не е някакъв опасен инцидент, но той би могъл да бъде опасен при някакви определени условия.
БТВ научи, че сигналът за нарушител на въздушното пространство е бил подаден в 20,08 часа на 3 ноември, заради самолет без заявен полетен план и без радиовръзка. Оказа се, че нарушителят е пътнически самолет на Луфтханза. Дежурният МиГ-29 пилотиран от капитан Петър Георгиев до конвоира до границата и каца обратно вавиобаза Граф Игнатиево. Военният министър подчерта, че българското въздушно пространство трябва да има модерна техника за защита и обеща да бъдат ремонтирани изтребителите МиГ-29.
Веселин Близнаков: Всеки момент в следващите дни аз ще подновя тази процедура, тъй като ние се нуждаем от тези самолети и трябва да намерим финансови средства. Те ще бъдат осигурени отново от бюджета на МО за ремонта на двигателите.
Министър Близнаков обеща още, че търговете за преъвъоръжаване на армията ще бъдат прозрачни и контролирани от парламента.
БТВ – Новините – 19.30


Наш МиГ засякъл нарушител

Пътнически самолет на "Луфтханза" е нарушил въздушното ни пространство, съобщи военният министър Веселин Близна-ков пред bTV вчера. Инцидентът стана на 3 октомври вечерта, уточниха авиатори. Нарушителят бил засечен от радарите на BBC на влизане откъм Турция. Полетът обаче не бил планиран, а самолетът не отговарял на призивите да се обозначи. Затова бил вдигнат във въздуха дежурен изтребител МиГ-29 от авиобазата в Граф Игнатиево. Едва тогава екипажът на немския самолет усетил гафа и се идентифицирал. Ако ние нямахме изправен дежурен изтребител и ако този самолет не беше пътнически, можеше да се стигне до опасен инцидент, коментира Близнаков. Той обеща в следващите дни да поднови процедурата за ремонт на изтребителите МиГ-29. По данни от BBC в момента летят само 6 машини от този тип, чийто ресурс изтече на 1 октомври и бе удължен до 31 декември.
в. 24 часа - стр. 4
Любомир ДЕНОВ


Наш МиГ-29 прехванал самолет на „Луфтханза"

„Наскоро беше нарушено въздушното ни пространство от самолет, който не се бе обозначил. Оказа се, че е на „Луфтханза". Това съобщи вчера по Би Ти Ви министър Веселин Близнаков.
„Труд" установи, че инцидентът е станал на 3 ноември в 20,08 ч. Откъм Турция у нас влетял неидентифицаран самолет. Наш изтребител МиГ-29 го прехванал. В последния момент пилотът бил предупреден, че авионът е пътнически с редовен курс от Египет за Германия. Трасето на курса минавало през България. „Недоразумението се получи заради неуточнена заявка на полета в Ръководство на въздушното движение (РВД)-София. Самолетът летеше с повреда в апаратурата и за известно време с него нямаше радиовръзка", каза източник от МО. От база Граф Игнатиево излетял дежурният изтребител МиГ-29. Пилотирал го кап. Петър Георгиев. Заповедта била подадена от штаба на НАТО в Лариса (Гърция), откъдето се командва нашата ПВО. За около 2 минути нашият МиГ-29 настигнал немския самолет и се изравнил с него. Точно тогава съобщили на пилота, че от РВД уточнили заявката за полета и че авионът се движи по редовен курс. Изтребителят съпроводил самолета на „Луфтханза" до границата със Сърбия и се върнал в базата си. „Имахме готовност, ако самолетът не беше идентифициран, да го принудим да кацне на наше летище. В случай на отказ да се подчини, можеше да получим заповед за свалянето му", обясниха от МО.
в. Труд – стр. 1 ,6
Евгени ГЕНОВ


Вдигат наш изтребител заради нарушено въздушно пространство

Преди десетина дни е бил вдигнат наш изтребител за нарушаване на въздушното пространство от необозначил се самолет. Това съобщи вчера по Би Ти Ви министърът на отбраната Веселин Близнаков. Нарушителят бил конвоиран и своевременно идентифициран. Оказало се, че е редовен полет на пътнически самолет на "Луфтханза". Този инцидент не е опасен, но той би могъл да стане при определени условия, посочи министърът. Той каза, че през следващите дни ще поднови процедурата за ремонта на МиГ-29. Ние се нуждаем от тези самолети, финансовите средства ще бъдат осигурени от бюджета на МО, уточни министърът. Той потвърди, че са приключили процедурите и се работи за придобиване на нови вертолети, транспортни самолети и колесна техника за Българската армия. Изтеглянето на Пети пехотен батальон от Ирак ще започне няколко дни след 15 декември, каза още министър Близнаков.
в. Българска армия
Полковник Спирдон СПИРДОНОВ

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.