"Дръзки" в български води  

08 ноември, 2005

малко предистория...

България се превръща в източната граница на НАТО, а след 14 месеца – и на Европейския съюз.

Това заяви в Бургас по време на церемонията по присвояване на почетно име на бойната фрегата "Дръзки" премиерът Сергей Станишев, съобщиха от правителствената информационна служба.

При купуването на тази фрегата коалиционното правителство показа приемственост при изпълнение на ангажиментите, поети към НАТО, каза още той.

Премиерът даде гаранции, че плановете за модернизация на военноморските сили ще бъдат изпълнени до 2015 г.

Министър-председателят Сергей Станишев подчерта, че с членството ни в Алианса целите, задачите и отговорностите на Българската армия и ВМС се променят и нарастват.

Затова е особено важно да стартира и да се развива последователно процесът на модернизацията на армията, на нейната оперативна съвместимост, закупуването на нови модели техника и въоръжение както за ВМС, така и за другите родове войски, каза още Станишев.

В словото си премиерът Сергей Станишев припомни славната история на корабите от типа “Дръзки” и подчерта символиката в именуването на фрегатата.

Той изрази благодарност към правителството на Белгия за помощта, оказана на страната ни в процеса на модернизацията на армията, а също и за подготовката и обучението на българския екипаж.

Уверен съм във високия професионализъм на екипажа на фрегата, заяви премиерът Сергей Станишев в словото си, и пожела на моряците да пазят честта на името “Дръзки”, попътен вятър и “седем фута под кила”.

Водосвет отслужи Варненският и Великопреславски митрополит Кирил.

На официалната церемония по приемането и преименуването на новата българска фрегата присъстваха още министърът на отбраната Веселин Близнаков и началникът на ГЩ на Българската армия ген. Никола Колев.

Припомняме, че предишното име на "Дръзки" бе “Ванделаар”. Новата фрегата е първият кораб, отговарящ изцяло на стандартите на НАТО.

Фрегатата “Дръзки” е с дължина 106.4 м и ширина 12.3 м., максимална скорост 26 възела и автономност 6 000 морски мили при скорост на плаване 15 възела.

Екипажът й се състои от 159 души, 13 от които офицери. Корабът разполага със съвременно ракетно, артилерийско и противоподводно въоръжение.
Електронното и комуникационното му оборудване е изцяло съвместимо със стандартите на НАТО и ще позволи на българските ВМС да участват в операции на Алианса с продължителност над 90 дни.

Договорът за покупка на белгийската фрегата “Ванделаар”, на стойност 23 млн. евро, бе сключен на 18 март т.г.

Автор: news.bg
дата: 06.11.2005



Миноносецът герой е атракция на Варна

Миноносецът "Дръзки", чието име наследи новата фрегата, се съхранява във Военноморския музей във Варна. За подвига му пък са изписани десетки страници. Корабът става легенда с успешната си торпедна атака срещу турския крайцер "Хамидие" на 7 срещу 8 ноември 1912 г.
Оригиналният "Дръзки" е дълъг 38 метра, широк три, има водоизместимост 97,5 тона, скоростта му е 22 възела, а въоръжението му включва 450 мм торпедни апарата и две 47-милиметрови оръдия. Побира екипаж от 25 до 28 души. По време на Балканската война под командването на мичман Купов миноносецът нанася от разстояние 100 м успешен торпеден удар срещу "Хамидие" край нос Калиакра. През 1930 година на него е служил и поетът Никола Вапцаров.
Вторият "Дръзки" в нашата история е кораб с универсално предназначение. Той се използва за ескорт, преследване на подводници и артилерийска поддръжка. Двете турбини с мощност от по 10 000 к. с. дават максимален ход на 1330-тонния кораб от над 28 възела. При скорост 14 възела радиусът му на действие е 2000 морски мили. Върху площ от 91 на 10 метра е разположен същински плаващ арсенал от три 100-милиметрови оръдия, четири 37-милиметрови оръдия (по-късно четири 23-мм), три торпедни апарата 533-мм, четири бомбомета БМБ-2, две реактивни бомбометни установки РБУ-1200, два стелажа за подводни бомби, по-късно е приет на въоръжение и преносимият ПВО комплекс "Стрела - М". Стражевите кораби тип "Дръзки" служиха повече от три десетилетия под български флаг.
Стандарт
03.11.05



Навършват се 93 години от победата на военния кораб "Дръзки" над османския крайцер "Хамидие"


Варна. В хода на Балканската война (1912-1913 г.) на 8 ноември 1912 г. под командването на капитан II ранг Димитър Добрев българските миноносци от военния кораб "Дръзки" торпилират османския крайцер "Хамидие" по линията нос Калиакра - нос Емона.
На 7 ноември в щаба на флота се получава сведение, че от Кюстенджа за Цариград тръгват два кораба. Бреговите постове потвърждават движението на турски военни кораби край Калиакра и веднага е издадена заповед торпедоносците да излязат и заловят или потопят вражеските кораби. Допълнително е разпоредено да не се чакат други нареждания, а да се действа според обстоятелствата. В 22:30 ч. отрядът, състоящ се от флагмана "Летящи", "Смели", "Строги" и "Дръзки", излиза през северния проход на минното заграждение и при пълна светомаскировка се отправя да пресече пътя на конвоя. Командир на отряда е кап. II ранг Димитър Добрев. Половин час след полунощ на 32 мили от Варна е забелязан силуетът на голям кораб. Постепенно се разузнава, че това е един от крайцерите "Хамидие" или "Меджидие". В 00:40 ч. от флагмана е подаден сигнал за атака и 5 минути по-късно от разстояние 500-600 метра "Летящи" дава първия торпеден залп.
В този момент започва ожесточен артилерийски обстрел от "Хамидие". От по-близка дистанция атаката провеждат и "Смели", и "Строги", като "Смели" получават попадения на борда си. С повредено рулево устройство, корабът започва да се върти надясно, изчезвайки от погледа на следващия го "Строги". Това създава критична ситуация, тъй като притеклите се на помощ турски контраминоносци също откриват силен огън по български кораби. Така под противниковите изстрели, в продължение на половин час матросите поправят пораженията, който минават на ръчно управление и се отправят към сборния пункт след атаката.
Последен от отряда торпедо пуснал "Дръзки", командван от мичман I ранг Георги Купов. Изстрелът е даден от разстояние 50-60 метра и е единственият успешен. Няколко секунди след него избухва силен взрив и над "Хамидие" се издига висок воден стълб. Крайцерът е уцелен в носовата част, получава пробойна от около 10 кв.м., и само тихото море го спасило от потъване. Имало и 8 убити и 30 ранени. В атаката "Дръзки" получава само едно попадение от шрапнел в димохода си. След кратък артилерийски двубой той също се отправя към сборното място.
На 21 ноември 1957 г. командващият ВМФ контраадмирал Бранимир Орманов открива Тържествено кораба-музей "Дръзки" в района на Военноморския музей във Варна. На откриването присъства и о.з. кап. I ранг Георги Купов, командир на "Дръзки".
8 ноември 2005
Агенция "Фокус"

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.