Две близки мнения по една загадъчна тема  

29 януари, 2008

САЩ превръщат климата в оръжие

В дебата по глобалните климатични изменения почти не се споменава, че климатът вече може да бъде модифициран като елемент от ново поколение електромагнитни оръжия, а сетне и използван за военни цели. И САЩ, и Русия имат умения в тази област.
Техниките за модифициране на околната среда са прилагани от US-армията повече от половин век. Математикът Джон фон Нойман, работещ за департамента по отбраната на САЩ, започва изследвания върху възможностите за влияние на климата в края на 40-те години - тъкмо в разгара на Студената война. Той предвижда "форми на климатично военно дело, каквито не можем да си представим". През Виетнамската война, от 1967 г. започва т. нар. "Проект "Попай", използващ техники за създаване на облаци, чиято цел е да удължават дъждовния сезон и така да блокират вражеските пътища за снабдяване в направление на Хо Ши Мин.
Днес, военните в САЩ са разработили напреднали способи за избирателно променяне на климата. Технологията, усъвършенствана по Програмата за високочестотно активно изследване на сиянията (HAARP), е придатък на Стратегическата инициатива за отбрана - "Звездни войни". От военна гледна точка, въпросната програма е оръжие за масово поразяване, действащо от горните слоеве на атмосферата и способно да дестабилизира екологичните и земеделските системи по света.
Модификацията на климата, според доклада AF-2025 на ВВС на САЩ, "предлага широк обхват от опции за сразяване или подчиняване на противник", вариращи от предизвикване на наводнения и суши до урагани и земетресения. В него се казва още: "Климатичната модификация ще стане част от вътрешната и международната сигурност, и ще може да се върши едностранно... Може да има нападателно и отбранително приложение, дори да бъде използвана за сплашване. Способността да се генерират валежи, мъгли и бури на земята или да се моделира времето в космоса...и да се произвежда изкуствен климат са част от интегриран набор от военни технологии."

През 1977 г. Генералната асамблея на ООН ратифицира международна конвенция, забраняваща "военна или друга враждебна употреба на техники за модифициране на околната среда, имащи широко разпространени, дълготрайни или тежки ефекти". Тя определя като такива техники "всеки способ за изменение - чрез умишлена манипулация на естествените процеси - в динамиката, състава или структурата на земята, в т. ч. флората и фауната, литосферата, хидросферата и атмосферата, или открития космос". Макар същината на тази конвенция от 1977 г. да бе препотвърдена в Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата (РКИК), подписана на Световната среща за Земята в Рио да Жанейро през 1992 г., дебатът по използването на климатичната модификация за военни цели се е превърнал в научно табу.
Военните анализатори са неми по въпроса. Метеоролозите не го проучват. Защитниците на околната среда са съсредоточени върху парниковите емисии и Протокола от Киото. А пък възможността за манипулации с климата или околната среда - като част от дневния ред на военните и разузнаването, макар безмълвно признавана, не се подлага на по-широк дебат под ръководството на ООН.
Програмата HAARP е инициирана през 1992 г. В Гокона, щата Аляска, са монтирани множество антени, които чрез високочестотни радиовълни предават масивни количества енергия в йоносферата. Изграждането им бе финансирано от ВВС, флота и Агенцията за авангардни изследователски проекти на САЩ. Антените на HAARP могат да създават "контролирани локални модификации на йоносферата". Предназначението им е "да предизвикват малки, локални изменения в йоносферната температура, за да могат физични реакции да бъдат изучавани чрез други инструменти, разположени наблизо".
Ала президентът на Международния институт за грижи по общественото здраве Розали Бертел казва, че HAARP работи като "гигантски нагревател, способен да причини крупни сътресения в йоносферата, създавайки не само дупки, но и дълги разрези в защитния слой, спиращ смъртоносната радиация към земята". Физикът д-р Бернард Естлунд пък я нарича "най-големия йоносферен нагревател, построен някога". ВВС на САЩ я представят за научна програма, но военни документи потвърждават, че главната й цел е да "предизвиква йоносферни модификации", с оглед да изменя климата, за да пречи на комуникациите и радара.
Според доклад на руската Дума: "САЩ планират провеждането на широкомащабни опити в рамките на програмата HAARP и създават оръжия, способни да разрушат комуникационните линии и оборудването, инсталирани на космически кораби, да предизвикват аварии в електрическите мрежи, нефто- и газопроводите, наред с негативно въздействие върху умственото здраве на хората в цели региони".

Един анализатор на изявления, правени от ВВС на САЩ, посочва, че "тайните разработки по климатичните фактори, комуникациите и електроснабдителните системи за превръщането им в оръжие на глобалното военно дело позволяват на Вашингтон да доминира над цели региони". А въздействието върху климата е превантивно оръжие от най-висша класа. То може да бъде насочено срещу вражески държави или дори "приятелски нации", без те да знаят, като бъде използвано за дестабилизиране на икономиките, екосистемите или земеделието им. Може да предизвика хаос на финансовите и стоковите пазари. Съсипването на земеделието пък създава голяма зависимост от помощите за храни и вноса на зърно от САЩ и други западни държави.
Програмата HAARP бе разработена като част от англо-американското партньорство между корпорацията "Рейтиън" - притежаваща програмните патенти, ВВС на САЩ и британските авиационни системи (BAES). По договор между последните, ЦРУ и Департамента по отбраната бе създаден т. нар. "план "Страшния съд", който "позволява на президента да започне ядрена война". Така "Рейтиън" се превърна в най-големият контрактор с разузнаването в света, а BAES се захванаха с разработката на набора от антени за HAARP по договора от 2004 г., сключен с управата на US-флота.

Инсталирането на 132 високочестотни предаватели бе поверено от BAES на дъщерното им дружество в САЩ - BAE Systems. Според доклад в изданието "Дефенс Нюз" от м. юли т. г. проектът е бил поет от отдела за разработка на електронни оръжия. През септември, същият проект - за дизайн, конструиране и активиране на антените на HAARP, спечели най-високата награда за технически постижения в САЩ. В много отношения, системата превъзхожда съществуващите конвенционални и стратегически оръжейни системи. И макар да няма преки доказателства за нейното използване за военни цели, документите на ВВС подсказват, че HAARP е интегрална част от милитаризацията на космоса. Оттук нататък, човек може да очаква, че антените вече са били подлагани на рутинно тестуване.
По силата на РКИК, Междуправителственият комитет по измененията в климата (МКИК) има право "да си осигурява достъп до научна, техническа и социоикономическа информация с отношение към изменението на климата". Тук се включва и военното дело, обаче за военните приложения на т. нар. "геоинженерство", никой не споменава. "Климатичните оръжия" заплашват бъдещето на човечеството, ала също не влизат в докладите на МКИК, заради които тя получи Нобелова награда през 2007 г.

Мишел Чосудовски,
професор по икономика от университета в Отава,
atakaДали човешкото манипулиране на атмосферата е причина за екстремните климатични явления?

Според експерти човешката намеса в атмосферата може да причинява екстремни климатични условия. Те са на мнение, че дебатът за промяната в климата е пренебрегнал ролята на проектите за контрол на околната среда. Някои експерти смятат, че новите технологии в тази област могат да накарат правителствата да манипулират климатичните тенденции в световен мащаб за военни цели. Екстремните климатични явления през последните години – рекордният брой урагани, наводнения и суши – може да са в резултат на изпробването на подобна технология, смятат те.

Изкуственото манипулиране на климата не е новост. По време на войната с Виетнам американските военни използваха технологии за предизвикване на облаци, за да докарат поройни дъждове и да попречат на вражеското снабдяване с боеприпаси.

Миналия месец китайските медии съобщиха, че китайската комунистическа партия подготвя технология срещу дъжд, която да бъде използвана по време на церемониите по откриването и закриването на тазгодишната Олимпиада в Пекин.

Но някои експерти смятат, че новите технологии в тази област могат да накарат правителствата да манипулират климатичните тенденции в световен мащаб за военни цели.

Екстремните климатични явления през последните години – като рекордният брой урагани, наводнения и суши по света – може да са в резултат от изпробването на подобна технология, твърдят те.

Без конкретни доказателства в подкрепа на тази теза, за мнозина подобни твърдения си остават най-вече гореща тема за теоретиците на конспирациите. Въпреки това, в различните ръководени от американски военни проекти за атмосферни изследвания има неща, които не се връзват.

Програмата за изследване на високочестотното активно полярно сияние (High-Frequency Active Auroral Research Program / HAARP), базирана в Гокона, Аляска и представляваща серия от предаватели, насочени към небето, е определяна като научен опит за изучаване на характеристиките и поведението на горния слой на атмосферата (йоносфера).

Тя се състои от „инструмент за изследване на йоносферата”, изстрелващ енергиен лъч в горния слой на атмосферата, и от група антени за наблюдаване на промените.

За мнозина обаче проектът наподобява “лъч на смъртта”, с всичките характерни за филм на Джеймс Бонд отличителни белези. Канадският икономист и политически консултант, д-р Мишел Чосудовски (Michel Chossudovsky), го нарича “оръжие за масово унищожение”.

На своя уебсайт проектът, финансиран от американските военновъздушни и военноморски сили, твърди, че една от основните му цели е “да подобри системите за комуникация и наблюдение за цивилни цели и за целите на отбраната”.

Идеята е да се усилят комуникационните сигнали, така че те да бъдат получавани от приемниците на подводници и на подземни бункери.

Но някои твърдят, че съоръжението притежава и способността да изважда от строя комуникациите в голяма част от света чрез модификации в йоносферата.

Ако то бъде използвано по този начин съмнително е дали някога изобщо бихме разбрали за това. През 1977 г. САЩ подписаха международна спогодба за забрана на “употребата на технологии за модифициране на климатичните условия за военни или други неприятелски цели с широкомащабни, продължителни или тежки последици”.

Тя дефинира „технологии за модифициране на климатичните условия” като „всяка технология за промяна – чрез преднамерена манипулация на природните процеси – на динамиката, състава или структурата на земята, включително и нейните флора и фауна, литосфера, хидросфера и атмосфера, или открития космос.”

Но според д-р Чосудовски оттогава научните кръгове мълчат за вероятността необичайните климатични промени да са в резултат на изкуствена манипулация.

„Това е едно от най-мощните оръжия в света, но никой не го споменава на ниво политика. То има потенциално опустошителни последствия за околната среда, но никой не се осмелява да повдигне този въпрос по време на срещите по проблемите на световния климат.”

„Това е оръжие за масово унищожение в най-прекия смисъл на думата. То би могло да се използва за намеса в климата на огромни райони, без някой да разбере за това”, допълва д-р Чосудовски.

Според д-р Розали Бертел (Rosalie Bertell), експерт по радиацията, HAARP разполага с необходимата апаратура за влияние върху атмосферните явления.

„Смятам, че това е опит за оказване на влияние върху посоката на парните течения [потоците от изпарения, намиращи се в долния слой на атмосферата], които са по пет във всяко от полукълбата [северното и южното] и носят дъжд от тропиците към умерените пояси”, каза тя.

„Когато се промени курсът на тези течения, това може да предизвика суша или наводнение. Има вероятност и манипулациите на йоносферата, извършвани от HAARP, да оказват влияние върху формата на струйните течения, което на свой ред дава отражение върху температурата и местните атмосферни явления.”

Нейното проучване е съвместно с Ник Бегич (Nick Begich), автор и сътрудник на д-р Бернард Ийстлънд (Bernard Eastlund), една от фигурите, които стоят зад създаването на HAARP.

Според д-р Чосудовски, той е притежавал патент (US No: 4,686,605), наречен „Метод и апаратура за промяна на регион в земната атмосфера, йоносфера и/или магнитосфера” ("Method and Apparatus for Altering a Region in the Earth's Atmosphere, Ionosphere and/or Magnetosphere"), съгласно договор с Atlantic Ritchfield Corporation (ARCO), чиято помощна компания за напреднали енергийни технологии Advanced Power Technologies Inc (APTI) е завършила първия етап от проекта HAARP.

The Epoch Times не успя да потвърди официално достоверността на притежанието на този патент.

Съществуват обаче известни официални предположения за използването на HAARP за военни цели. Като такова конспиративните теоретици посочват съдържанието на извадка от Окончателния доклад (AF 2025 Final Report) на Военновъздушния университет на американските военновъздушни сили (Air University of the US Air Force) – един необичаен документ относно технологиите на бъдещето.

„Американските космически сили [ще] „притежават климата”, като се концентрират върху зараждащи се технологии и наблегнат на развитието на тези технологии за военни цели … От подобрения в приятелски операции или осуетяване на вражески такива посредством манипулиране на климатичните условия в малък мащаб, до пълно доминиране в световните комуникации и контрол над контра-пространството, модифицирането на климата предлага на участващия във военни действия широк спектър от възможности за подчиняване или победа над врага”, гласи той.

Не е ясно обаче дали документът, вече достъпен в Интернет, включва официална индикация за текущата си политика.

По така повдигнатите въпроси говорител на американското Министерство на отбраната не бе на разположение за коментар към момента на публикуването на материала.
Martin Croucher, Epoch Times - Великобритания
Превод Захари Петков

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.