Пловдивски ученик разбрал от интернет как се прави самоделка  

31 януари, 2008

В същото школо девойка се съблече пред кабинета на директора

Един или два инцидента са предизвикали със самоделна ловна пушка - на 17 и 29 януари - осмокласници от пловдивската професионална гимназия по електротехника, вчера вече никой не се наемаше да твърди.
Както "24 часа" писа, във вторник около 11 ч със самоделката, донесена от 14-годишния Иван Ненчев, стрелял приятелят му Петър Янев. В групата, която искала да отмъсти на по-големи ученици, бил и Георги Радев.
Макар че във вторник самите момчета разказаха по Нова тв за случилото се, вчера от институциите твърдяха, че в гимназията не се е стреляло. Иван, Петър и Георги пък вече отказваха разговори с журналисти.
Началникът на регионалния инспекторат в Пловдив Александър Буздрев твърдеше вчера, че в училището
не в имало нито стрелба, нито пушка, нито снайпер
Ученикът, който внесъл тръбата в школото, обаче ще бъде предложен за наказание.
"Младежът искал да стреля по тепето, насочил пушката към земята, но изстрелът бил толкова силен, че се уплашил. Направил е оръжието, защото тренирал спортна стрелба, по интернет намерил схема как се изработва. С момчетата купили патроните от Руския пазар и това е", допълни Буздрев.
Двама от осмокласниците са стреляли на 17 януари вечерта по прозорците на жилищен блок, в Пловдив, съобщи вчера началникът на Второ РПУ в Пловдив комисар Валери Баранов. Момчетата гърмели от квартирата си.
Куршумите изпочупили стъклата
на два апартамента. Заради пораженията на 18 януари са образувани две дознания, уточни Баранов.
"Оглед в гимназията не сме правили, тъй като нямаме сигнал. Наши хора бяха там, но никой не ни съобщи за стрелба", уточни Баранов.
Квартирата на трите момчета е претърсена, самоделката - конфискувана. Прокуратурата тепърва ще решава какви обвинения да повдигне срещу децата.
Оръжието представлява 15-сантиметрова тръба, пригодена за стрелба с малокалибрени патрони. Задействала се е чрез удар, обясни Баранов. Самоделката е дадена за оглед и експертиза.
Вчера няколко девето-класници бяха в свободния си час в класната стая, където учат Иван, Петър и Георги. Според тях било нормално по-големите да наричат по-малките зайци, но в това нямало нищо обидно. "Явно тия момчета са взели нещата много навътре", обяснява дребничък тийнейджър.
"Случвало се е някои да заложат пиратки в тоалетната - като гръмнат, все едно котелът на парното е избухнал", казват деветокласнипите.
Иван, Петър и Георги са приятели, живеели заедно в една квартира. "Имах проблеми с големите. Подиграваха ми се, обиждаха ме и ме наричаха с разни думи - все за дреболии. Ама честно да си кажа, аз и от дребни работи се ядосвам много", каза във вторник Петър пред репортери.
"Тези деца не са знаели, че оръжието е опасно, че е можело
да стане голяма поразия, да застрелят някого
Това, че са уплашени сега, за мен е надежда", сподели вчера педагогическата съветничка в гимназията Ина Ведринска.
Оттук нататък истината около случката се размива. Според едни миналата седмица, според други - във вторник, Иван донесъл пушката в училище. Подарил я на приятеля си Петър и той стрелял по стената.
Георги пък твърди, че дупките от другата страна били големи. "Какви дупки, това са орнаменти", твърди педагогическата съветничка. Екип на "24 часа" обаче ги засне.
Ведринска обяснява, че по този начин
трите момчета са се направили на герои.
"Като стрелят, почват да се изживяват. Перчат се, копират модели, доказват се по най-неподходящия начин", обяснява психоложката.
Директорът Венелин Паунов в писмените си обяснения до МОН вчера е написал, че оплакването в полицията за пушката дошло от хазяйката на трите момчета, защото стреляли по врабчета. Във Второ РПУ привикали класната. Според показанията й Иван, Петър и Георги обяснили, че със самоделката ще се защитават от по-големите гимназисти.
Полицаи вчера разпитаха трите момчета. Хлапетата са наказани с предупреждение за преместване в друго училище. Цяла година с тях ще работи полицейски психолог.
През есента на 2006 г. в същото училище деветокласничка се съблече чисто гола пред кабинета на директора. Момичето направи стриптийз пред очите на своите съученици, които я снимаха с камера на мобилен телефон. След широко огласения скандал девойката изпадна в депресия и получи нервно разстройство. Сега учи в друго училище.
Децата разказват и как преди време деветокласник строшил прозореца на училищното барче, за да открадне парите. "Няма такова нещо. Просто намерихме прозореца счупен", обясни директорът Паунов.
Екатерина Терзиева
"24 часа" 31 януари 2008 , 16 стр.

Като са ходили и търсили из Нета схеми как да си направят самоделка, може би са забелязали и призивите на pishtov.com за спазване на правилата за безопасно боравене с оръжие, и добре, че не се е стигнало до нараняване. А родителите къде са били и защо директорът на даскалото пренебрегва проблема, вместо да им издърпа ушите (фигуративно казано) и да признае, че той и даскалите не могат да ги контролират в училище, камо ли на улицата.
Тази самоделка е иззета от руснаци в Чечня и не е правена от келешлък.

Изпрати публикацията по електронната поща


6 коментара: to “ Пловдивски ученик разбрал от интернет как се прави самоделка

Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.