Прабългарската школа “Багатур” ще прави възстановки по покана на Историческия музей във Варна  

23 януари, 2008

Покана от Историческия музей във Варна да правят възстановки и да участват в честване на годишнини е получила прабългарската школа за оцеляване “Багатур”. Преговорите все още не са приключили. Школата в момента е на изпитателен срок, след който ще бъде официално лицензирана. Към момента има записани 12 участника, като активно тренират осем от тях. Това заяви пред медиите Светла Пенева, ръководител на бага Варна.

Една от поставените цели за бъдещото развитие на школата е привличане на инструктори по отделните дисциплини, които да водят тренировачния процес, както и лектори за дисциплините, които не са спортни. Школата вече ще разполага със собствена база в село Калиманци. Теренът и конюшните са предоставени от Димитър Великов. За обучаващите се там ще бъдат закупени осем коня от Холандия, чието обучение предстои.

“Във Варна ще се обучава тежката конница, за разлика от школата в Стара Загора, където се обучава конница с леко въоръжение”, уточни Пенева, като акцентира, че каузата на “Багатур” е каузата на българщината, лишена от всякакви политически окраски.

Към школата вече се е присъединил майсторът по стрелба с лък Ловаш Жолт от Унгария. Благодарение на него “Багатур” разполага с оригинални скитски рефлексни лъкове, с каквито навремето е била прочута българската войска. В близките дни се очаква производителят на тези оръжия да пристигне във Варна. “В древните армии за стрелци са приемали мъже над 40 години. Идеята е била, че един човек се обучава за стрелец около 25 години и едва тогава става майстор. Това показва какъв път имаме да извървим”, каза още Пенева.

Част от прабългарската школа за оцеляване е и Богдан Манолов, който се занимава с подготовка на каскадьори и конна езда. Той изработва и реквизит – плетени ризници, шлемове, щитове, мечове.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.