Москва пак повдига въпроса за производството на "Калашников" в България  

26 януари, 2008

Новият руски представител в НАТО повдигна въпроса за нарушаването на патентното право от страна на България в производството и търговията с автомати "Калашников", съобщи руската агенция РИА Новости, цитирана от Kafene.net.
Дмитрий Рогозин заяви по време на пресконференция в четвъртък, че е бил изненадан от неуважението към интелектуалната собственост в областта на оръжията. Той заяви, че завод "Арсенал" в България е продал 10 хиляди автомата АК-47 "Калашников" на Туркменистан през 1994 и 60 хиляди през 2005 г., както и 40 хиляди броя на Ирак през 2003 г. Рогозин каза, че заводът е доставял също така оръжие за Грузия, Афганистан, Индонезия и Обединените арабски емирства по договори на стойност милиони долари.
Според новия руски представител в НАТО, клон на завод "Арсенал" в американския щат Невада е продал също така 10 хил. автомата, базирани на "Калашников", докато полска фирма е продала на Ирак други 10 хиляди автомата АК-47. По думите на Рогозин това засяга и страни като Румъния и Унгария, които са също членове на НАТО и на ЕС.
Той каза, че въпросът трябва да бъде обсъден сериозно, ако се окаже, че тези страни произвеждат незаконно руските оръжия и дължат пари на Москва. Рогозин, който започва работа в главната квартира на НАТО в Брюксел на 28 януари подчерта, че всички страни от алианса и ЕС трябва да се съобразяват с определени норми и изисквания.


Ако някой си мисли, че руснаците ще кандисат и ще отстъпят от претенциите си, лъже се.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.