Рентгенова пушка “вижда” през стени  

26 януари, 2008

Скоро простосмъртните ще могат да придобият една от способностите, които досега бяха присъщи само на супергероите – умението да виждат през стени. Това ще стане с помощта на преносимия рентгенов скенер, изобретен от американски учени, съобщи вестник “Дейли телеграф”.
Инженерите се надяват, че устройството ще направи революция в работата на полицията и митничарите, тъй като с него военните ще могат да откриват контрабандни стоки, оръжие, взривни устройства и скрити хора.
Машина с рачешки очи
Тя се нарича LEXID и излъчва слаби рантгенови лъчи, които се фокусират от леща. Работи на същия принцип, на който са устроени и очите на омарите.
Рик Ши,вицепрезидентът на американската организация “Физикъл оптикс корпорейшън”, финансираща разработването на нововъведението, твърди, че очите на омарите, които са устроени така, че да могат да виждат и в тъмна или мътна вода, използват хиляди миниатюрни “тухлички”. С тях те отразяват, а не изкривяват или разсейват светлината, както правят човешките очи.
Вицепрезидентът разказва: “LEXID работи със слаби рентгенови лъчи, а подобието на омаровото око улавя отражението им и проектира изображението на екран.”
“За момента сме все още в стадий на разработване на устройството, но вече бяха проведени успешни изпитателски тестове и бяхме уведомени, че правителството също иска да тества изобретението ни. С негова помощ ще могат да се откриват скрити бомби, контрабандни стоки или хора. То ще покаже всичко, което се намира в няколко метра в диаметър около него”, добави той.
Многостранно приложение
Американското Управление за държавна сигурност вече изрази интерес към изобретението и възнамерява да го използва в борбата с тероризма.
Въпреки че изображението на скенера не се отличава с кристална яснота, образите му са достатъчно отчетливи, за да могат да се разпознаят оръжия или детайлите на някое взривно устройство.
Когато скенерът излезе на пазара, обещават създателите му, той ще бъде от изключителна полза и за фирмите за борба с вредители и насекоми, за строителите, за служителите на летищата и за археолозите.
“Надяваме се, че в бъдеще това устройство ще стане достъпно за всички, а цената му ще бъде не по-висока от няколко хиляди британски лири. Нашето изобретение ще може да се използва за издирване на пукнатини и кабели в стени, а освен това по много начини и в сферата на обществената сигурност”, заяви Ши. “То ще даде възможност на специалистите да откриват наркотици или оръжие, скрити в запечатани контейнери, а роботизираната му версия ще може да се използва за детектиране на взривни устройства в багажниците на автомобилите.”
И сякаш това не е достатъчно, вицепрезидентът добави: “Смятаме, че ще успеем да подобрим изображението на скенера поне четири-пет пъти. Макар и засега да се намираме все още в изследователски етап, ние се надяваме, че правителството ще може да се заеме с изпитанията на оръжието още след дванадесет месеца.”

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.