Златни танкове за старо желязо  

27 януари, 2008

Поредният немски танк реликва "Майбах" отпътува в чужбина. И то като скрап по документи. С това родните чиновници успяха да постигнат мечтата на средновековните алхимици, само че с обратен знак. Защото първите са се опитвали да превърнат желязото в злато. Ние правим обратното - от танка, за който западните музеи и колекционери дават злато, ние правим ръждясало желязо.
Най-странното в случая е бездушното отношение към този нов бизнес.
Вярно е, че след църквата армията е най-консервативната институция. За нея е още трудно да се раздели с психологията на старшината. Който машинално отговаря на дошлия при него войник: "Нямам и не ми се води!" Дори и да има стотици бройки от съответната вещ в склада си.
А във военните складове наистина има стока за милиони. От каски, манерки и ножове с щемпелите на Вермахта или Червената армия до вкопаните по някогашната отбранителна линия по границата с Турция танкове "Майбах" и Т-34. Те не само не стават абсолютно за нищо като техника, но и самото им стоене там е абсурдно от политическа гледна точка. Нали с комшиите вече сме съюзници в НАТО.
Какво пречи въпросните танкове и други бойни антики да бъдат предложени на аукцион. Вместо да бъдат оставени на произвола на природните стихии и иманярската мафия.
Нашите фуражки може да се поучат и от челния опит на френските си колеги. Те отдавна са дали под аренда подземията на прочутата отбранителна линия "Мажино" за отлежаване на вино, зреене на кашкавали и развъждане на гъби. Крайно време е държавата да спечели нещо и от бившето българско "Мажино".

Константин Събчев, standart

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.