Касетъчните муниции – старо оръжие в нова война  

29 август, 2006

Създателите на модерни оръжия често се стремят да ограничат възможното им въздействие върху цивилните. Все още обаче съществуват оръжия, които са в състояние да причинят тежки поражения на мирното население, без това да умишлено. Такива са например касетъчните бомби – множество малки експлозиви, събрани в бомба, ракета или артилерийски снаряд. Носителят се отваря по време на полет и те се разпръскват над обширен район, взривявайки се при удар.

На 25 август американският Държавен департамент започна разследване дали израелската армия е използвала неправомерно касетъчни муниции, произведени в САЩ. Предполага се, че по време на конфликта с ислямистката групировка Хизбула, израелските войски са използвали касетъчни муниции в населени места. Въпреки че конкретните причини за разследването не са известни, очевидно САЩ ще се стреми да създаде ясни правила за използване на касетъчни муниции.

Касетъчните муниции се употребяват най-често срещу жива сила и бронирани машини. Употребата им в населени места обаче води до много тежки жертви сред цивилното население, често диспропорционална на заплахата, която представляват терористите в тези райони. Причините за това са две. Първата е широкия обхват, над който се разпръскват отделните експлозиви –често той надхвърля площта на три футболни игрища.

Между 1 и 40% от отделните заряди не успяват да се задействат при удар и на практика превръщат обстреляния район в минно поле. Малките експлозиви изглеждат безопасни и често не са по-големи от обикновена батерия. При контакт обаче те избухват. Децата често ги считат за играчки, което прави резултатите от използването им още по-трагични. В Косово броят на жертвите от такива заряди надхвърля този от мини.

Печално известен е и случаят с по време на кампанията на американската армия в Афганистан. Тогава става ясно, че хвърляните от самолети пакети с хуманитарна помощ са жълти на цвят – също като неексплоадиралите заряди на касетъчните бомби BLU-97. Цветът е променен, но не преди да предизвика много жертви сред цивилното население.

Проблемът с невзривените касети може да се окаже още по-тежък в Ливан. Заради войната между Израел и Хизбула районът беше напуснат от поне един милион бежанци. От началото на примирието на 14 август са загинали поне 11 от завръщащите си, а 43 са ранени.

Армията на САЩ използва масово касетъчните заряди по време на кампанията си в Ирак, Афганистан и Косово. Израел също прилагаше касетъчни муниции в предишните си кампании в Ливан, а руската армия ги използва срещу чеченските бунтовници.

В действителност обаче липсва цялостно споразумение и законодателство за ограничаването на употребата на това оръжие. Само една страна в света – Белгия, е приела закон, забраняващ производството, употребата, складирането и изнасянето на касетъчни муниции. Норвегия също е наложила мораториум върху прилагането им. Още няколко европейски държави обсъждат на парламентарно ниво забраната за касетъчни муниции.

Въпреки това останалите държави, притежаващи и произвеждащи това оръжие, нямат намерение да се отказват от тях, въпреки съмнителната им ефективност в борбата срещу тероризма.

Много международни организации призовават за прекратяването на употребата на касетъчни бомби. Сред тях са ООН, Международният Червен кръст и много неправителствени организации. От своя американското правителство започна финансирането на програма за разработка на т.нар. оръжия с ограничен обхват на поразяване.

Тези бомби са с обвивка от въглеродни влакна, която се разпрашават при взрива и ограничава поразяващата и сила. Подобни обшивки се използват например при направата на болидите от автомобилното състезание Формула 1.

Зарядът на бомбата също е различен. Експлозивът в нея е в малко количество, като вместо това се съдържа много сгъстен метален прах. При взрива металните частици се разпръскват при висока скорост, която може да причини смъртта на човек. Ниската им маса обаче предопределя малкия им обхват и поради гравитацията и въздушното триене те бързо падат на земята. Резултатът е достатъчно мощна и смъртоносна експлозия, която обаче е в значителна степен по-добре контролирана и ограничена по обхват.

Шестнадесет страни в света имат на въоръжение касетъчни муниции. Това са Босна и Херцеговина, Великобритания, Етиопия, Еритрея, Израел, Нигерия, Пакистан, Русия, Саудитска Арабия, Сърбия, Судан, Турция, САЩ, Финландия, Франция и Холандия. Производители на това оръжие са общо 32 страни в света, в това число и България.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.