При инцидент полицаи са простреляли смъртоносно човек  

01 август, 2006

При инцидент близо до Велинград непредумишлено полицаи са простреляли смъртоносно човек. Това съобщиха от МВР. Според първоначалната информация патрулиращите полицаи спрели близо до гориста местност край велинградско село, където са произвели няколко безпричинни изстрела.
Според полицията на мястото се е намирал клошар, за чието присъствие полицаите не знаели. Раните на простреляния са били смъртоностни. На мястото на инцидента се извършва оглед. Според друга версия двамата полицаи са обхождали района и при неправилно боравене с оръжие са произвели смърнтоносните изстрели.
По повод инцидента ръководството на МВР ще направи изявление утре сутрината в 8 часа.


По-късно (след като МВР кри 17 часа убийците) стана ясно, че...

Келеши посрамиха МВР

МВР има напредък по отношение на обучението на кадрите. Тази похвала прозвуча преди ден от устата на един от най-важните еврокомисари, този по правосъдие и сигурност Франко Фратини.
Той ни окуражи и за успехите срещу организираната престъпност, прането на пари, корупцията, трафика на хора.
Не се радвахме дълго на меда на похвалите. Двама обикновени полицаи сипаха в кацата черпак катран. От келешлък, самонадеяност или глупост те убиха невинен.
Стоян Пачалов и Росен Овчаров от РПУ-Велинград правили проверка, която сами си измислили, на хижа близо до с. Дорково, община Ракитово, дали гостите в нея са настанени правомерно. След това полицаите решили да пострелят по бетонна колона. Стоян Пачалов е стрелял два пъти, а Росен Овчаров веднъж. Вследствие на рикошет на куршум смъртоносно е ранен Георги Божанов на 67 г. от Дорково. Двамата полицаи са на възраст около 30 години. Първоначално те не разбрали, че вследствие на стрелбата им има ранен, но минути по-късно видели простреляния, качили го в служебния автомобил, но по пътя към болницата във Велинград Божанов починал.
Такава е случката, която стана основна новина за всички медии. И как няма да стане, след като овластени с пагон и оръжие да служат на реда стават причината за смъртта на човек.
Ръководството на МВР реагира бързо и адекватно. Двамата виновни веднага бяха отстранени от работа. Приета бе оставката на шефа на регионалната дирекция на полицията в Пазарджик Жоро Стоицев. Той пое отговорността за инцидента, въпреки че не може да му се търси пряка вина. Заместникът му Гето Гетов бе пенсиониран, наказан бе шефът на РПУ-то във Велинград. Това обаче са последващи и задължителни действия.
Кой е виновен в случая? Едва ли това е министърът, въпреки че такива обвинения ще се появят. Той е политическо лице и стои на върха на ръководството на системата. Немислимо е, че може да огрее навсякъде, за да му се търси за всичко отговорност. Под него са стотици бурмички в сложния механизъм на МВР-различни категории инспектори, комисари, главни комисари.
Но на улицата са предимно младшите полицаи, полицаите и старшите им колеги. На тяхното обучение трябва да се обърне сериозно внимание. А със строго обучение може да се промени и манталитетът, че те са важните, а гражданите, на които трябва да служат, са подчинена им категория. Вероятно е това да стане с въвеждането час по - скоро в действие на конкурсното начало за подбор на кадри според новия закон за МВР.
При завареното положение, неприятно, но е вярно, в МВР се влизаше предимно по линия на обвързаност - този е човек на онзи. Нисшите полицейски длъжности си осигуряваха най-сигурната държавна работа, при която без издънки стигаш до достойна по българските стандарти пенсия. Караш един неколкомесечен курс на обучение и вече си полицай с пистолет.
Може би,за да не се случват повече такива инциденти, и доста от заварените полицаи трябва да минат през конкурси за преназначаване, каквито предстоят в МВР за инспекторските длъжности през септември. А на новите, които ще се назначават, е редно да не им се дава оръжие преди да са доказали, че могат да се отнасят отговорно с него, а не го възприемат като гърмяща играчка, осигуряваща власт и забавление.
Велислав Русев
2 август 2006
monitor.bg

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.