Приеха окончателните промени в Наказателния кодекс  

31 август, 2006

Парламентът, окончателно прие промените в Наказателния кодекс (НК), в това число:

С поправката бе преформулирана и ал. 3 на чл. 12, която вече гласи, че няма превишаване пределите на неизбежната отбрана, ако в жилището на потърпевшия е извършено нападение чрез проникване с насилие или с взлом.

Досега тази алинея имаше шест точки, пет от които през 1997 г. бяха обявени от Конституционния съд за противоречащи на основния закон.

Затвор до пет години и глоба до 5000 лв. ще е санкцията за онзи, който предостави взривове, огнестрелни оръжия или боеприпаси на непълнолетен.

Ако от това са причинени на едно или повече лица средна или тежка телесна повреда, смърт или значително е повреден имот, наказанието ще е затвор от две до осем години, а в особено тежки случаи - лишаване от свобода от пет до 15 години.



Неизбежната самоотбрана вече е законна
„Няма предел на неизбежната самоотбрана”, записаха депутатите в Наказателния кодекс (НК), който приеха изцяло на второ четене. Това означава, че ако бъдете нападнати в дома ви след проникване с взлом, ще можете да се защитите с каквото оръжие разполагате. Досега беше разрешено за самоотбрана да се използва само същия вид оръжие, което е размахал нападателят ви.
„Това означава, че ако са ме нападнали в тъмното, аз ще трябва да търся фенерче, за да видя дали са извадили нож или пушка срещу мен, за да се защитя със същото оръжие”, коментира пред ЕКСПРЕС.БГ депутатът от НДСВ Станимир Илчев. Парламентаристи от Коалиция за България обаче обясниха, че ще трябва и съдът ще трябва да се произнесе, ако нападателят бъде убит.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.