Пистолетите само за по-елитните и отговорни полицаи  

03 август, 2006

Проблемът на МВР са кадрите - там попадат случайни хора и връзкари, коментират читателите на "Сега" по повод убийството на Георги Божанов

Няма нужда полицаите постоянно да бъдат въоръжени.

гошо
Вътрешният министър да си ходи! Поведението на служителите му е под всякаква критика - като се почне от най-безочливото неспазване на Закона за движение по пътищата и се стигне до подобни безумия като това. Как ще ме убеди г-н министърът, че служителите му си изпълняват съвестно задълженията, след като публично погазват закона? Ако не ми вярва, нека просто застане за 15 мин на кръстовището на "Евлоги Георгиев" и "Граф Игнатиев".
В тази т. нар. държава дори най-малките и очевидни неща не са наред, представете си за какво става въпрос при по-сериозните въпроси.

Peter Botha
МВР остана единствената нереформирана структура в страната. За 17 години не се промени нито работата, нито манталитетът на служителите. Подобни милиционерски гафове стават често в цялата страна.

ЗИТО
Тези, дето са обучавали и възпитавали полицаите, да бъдат уволнени! Как така ще стрелят, когато им скимне. Как отчитат патроните? Оръжието се ползва по строго определени правила. Разгащена, разхайтена, безхаберна простотия. Румен Петков е виновен също, защото е поел отговорността да бъде министър.

kashaia
Оръжието не убива. Убиват хората, които го носят. Пистолетите не са играчки за развлечение, те трябва да се ползват само по предназначение и само в краен случай. Това важи особено за полицаите, които по регламент би трябвало да са най-компетентни в боравене с оръжие. Но така ли е в България? Изглежда, че в полицията попадат случайни хора, нямащи нищо общо със статута на полицая. Министър Петков трябва добре да си огледа кадрите. Жалко за убития и за неговите роднини.

paparol
Огромна трагедия. Не е нужно дори да се коментира безотговорното отношение на полицаите. Не знам как ги проучват и какво ги учат след това, но огромна част от тях са абсолютно непригодни както физически, така и психически.
Това, че комисар Стоицев е подал оставка, е някакво решение за момента, но аз съм сигурен, че е замазване на очите и само след няколко месеца той ще бъде назначен на някоя блага длъжност или ще развие печеливш бизнес. Отговорността трябва да се търси както от преките ръководители, така и от висшите такива. Иначе подобни бутафорни смени не решават проблема.

Mefistolia
За съжаление, това не е първият път, когато подобно престъпление се извършва и то от служители на реда. Вярвам, че виновникът ще бъде осъден и пратен в затвора респективно. Не трябва веднага да почне да се критикува г-н министърът, че бил приятел с някой си и поради тази причина няма да има осъден. Нека изчакаме и ще видим. Ако забелязвате, напоследък показните убийства вече не фигурират и то не защото, както някой по-горе писа, че комунистите едва ли не управляват мафията, а защото редът малко или много след идването на Петков се затегна. Ако забелязвате, в София открай време има полиция почти навсякъде, което значително намалява броя на убийствата, както и на грабежите (за повече информация влезте в сайта на МВР и вижте данните в сравнение с предишни години). На базата на това, че престъпленията чувствително намаляха и започнаха да се залавят хора, замесени в далавери за по милиони левове показва, че г-н Петков се старае да си върши работата.
Съболезнования за близките на убития.

П.П.Трябва да се наложи сурово наказание за виновника, за да служи за пример на другите от бранша и да си знаят, че всяко тяхно действие може да спаси или коства човешки живот.

Cruella de Vil
Никак не е случайно, че именно полицаи и военни или се изпозастрелват, или застрелват невинни при неправомерно боравене с оръжие. Случаите не са един и два, за да се говори за "случайност". Това е престъпна небрежност. Сега си спомнете за полицая, застрелял Елеонора - пълна безотговорност...
Между другото, полицаите във Великобритания патрулират без огнестрелно оръжие. Въоръжени полицаи се викат само когато е необходимо. А у нас и бодигардове, пазачи, охранители - всичките с патлаци на кръста.

paparol
До Mefistolia! За съжаление това престъпление няма и да е последно. В близост до нас има едно заведение, дори мога да го нарека квартална кръчма. Там идват полицаи от квартала, единият дори е висш офицер-подполковник. Всеки път всичките са въоръжени и се е случвало да си вадят пищовите, да си ги показват, мерят и т.н. Ако се гръмнат взаимно, няма да е голяма беда, но лошото е, че почти винаги пострадва невинен човечец!

OLDMAD
"С новия НПК може да се отърват и с административна глоба 500-1000 лв.!"
Егати държавата - един човешки живот срещу административна глоба

4и4е
Не се разрешава на гражданите да носят свободно оръжие, защото щели да се изпотрепят. Какво да кажа за полицаите? Да вземат и тяхното! И без това го използват не срещу бандити, а срещу невинни и често дори нищо неподозиращи хора. Понякога стрелят с него дори срещу себе си и членовете на семействата си. Бандитите така или иначе си носят оръжие, но за наша радост боравят по-отговорно с него и го използват само помежду си. Да питам ли министъра къде дисциплината е по-здрава? И за какво ни е изобщо подобна полиция?

paparol
Проблемът в МВР са най-вече кадрите. Там цари връзкарство, рушветчийство и т.н. Всеки е човек на някой и няма случайни хора, затова и цикълът е затворен. Публична тайна е, че за назначение на редови полицай или дори на най-обикновена служителка се плаща кеш или се обаждат от високо място. За това и личният състав е напълно непригоден. Какво значи убийство по непредпазливост? Това си е чиста проба предумишлено убийство. Отишли, моля ти се, да си пострелят за кеф, без да им пука има ли някой наоколо! Хайде, бе! Толкова ли нямат стрелбища за тренировки. Кой им държи сметка за боеприпасите? Кой ги проверява дали оръжието, което носят, е регистрирано? Това са сериозни въпроси, на които някой трябва да даде отговор.

Mefistolia
Родните полицаи трябва колкото се може по-бързо да последват примера на органите на реда на Англия. Ако не това, поне да се намали достъпът до огнестрелни оръжия дотолкова, че хората, които го използват, да знаят какво наистина правят и какви могат да бъдат последствията. Ще е най-добре, ако се дават пистолети само на по-елитните полицаи или по-точно тези, които конкретно се занимават с убийства, провеждат операции, които могат да застрашат живота им и т.н.

__________

Стрелците от Велинград ще понесат само административно наказание
Глоба до 1000 лв. за полицаите убийци

1000 лв. глоба ­ това е максималното наказание, което може да получат в съда велинградските сержанти Стоян Пачалов и Росен Овчаров, които застреляха 68-годишния Георги Божанов преди три дни. Така е според последните поправки на Наказателния кодекс, приети от депутатите в края на 2005 г. и влезли в сила през април 2006 г. Те отмениха затвора за това престъпление.
Тъй като Пачалов и Овчаров са обвинени за причиняване на смърт по непредпазливост с огнестрелно оръжие (чл. 122, ал. 2 от НК), за което се предвижда до 5 години затвор. В същото време обаче деецът се освобождава от тази наказателна отговорност заради непредпазливостта в случай, че не е осъждан до момента, не е освобождаван от такова наказание досега и ако е възстановил имуществените вреди от престъплението (чл. 78 а от НК). Двамата сержанти отговарят на тези условия. Съдът е длъжен да ги освободи от наказателна отговорност и да ги накаже с глоба. От 500 до 1000 лв."Да, законът е такъв наистина и ние не можем да направим нищо друго, освен да го приложим. После отново хората ще ни плюят за това решение. А депутатите, които правят тези закони дори ще критикуват съдебната система", коментира висш съдия пред "Монитор" вчера.
Това е илюстрация за липсата на елементарна законова култура на депутатите, които го гласуваха, коментира и столичният адвокат Марин Марковски пред "Монитор" вчера. Той допълни, че законът в този му вид дори позволява полицаите-убийци да останат на работа в МВР. В случая това няма да стане, тъй като те бяха отстранени от вътрешния министър Румен Петков, но по закон е възможно.
Божанов бе гръмнат от ченгетата привечер на 31 юли. Човекът отишъл да търси гъби в планината, близо до велинградското село Дорково, в което живеел. Като наближил хижа "Цепина" в гората обаче го застигнал куршум в главата. Просто сержантите Пачалов и Овчаров от РПУ-Велинград отишли до хижата, а на излизане решили да пострелят в бетонов стълб отсреща. Постреляли, но един от куршумите риокширал и уцелил смъртоносно възрастния мъж, който бил наблизо. Сержантите го видели, че паднал и го натоварили в колата да го карат в болница. По пътя обаче Божанов починал.
Цяло Дорково изпрати преди два дни убития човек в последния му път. Ден след случая пък вътрешният министър уволни двамата сержанти и наказа прекият им шеф във Велинград. Заради нелепата трагедия оставка подаде и шефът на РДВР-Пазарджик комисар Жоро Стоицев, а шефът на служба "Полиция" Гето Гетов бе пенсиониран.
След случилото се вътрешният министър Румен Петков отсече, че двамата полицаи са безотговорни типове и ще направи всичко, за да получат наказанието, което заслужават. Според закона, гласуван от народните избраници в парламента, то е глоба до 1000 лв.
БОРИСЛАВА РАДОЕВА
monitor.bg

Адвокат Марковски: Това е абсурд
"Да, законът е такъв - 1000 лв. е максималното наказание. Какво да коментирам - не може да има разум в подобно нещо. Това е безумен и опасен законов текст, как в подобна щуротия може да се търси разум въобще? То е един абсурд! Да не говорим за това, че полицаите си имат стрелбища, на които задължително трябва да стрелят, за да са във форма. А у нас вместо това си гърмят наоколо като на кино. Като на кино, но в живота резултатът е друг - виждаме го всички, това е смърт на един човек. Поредният."

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.