Преклонихме се пред героите на Шипченската епопея  

28 август, 2006

Родолюбци направиха възстановка на битката
С възстановка на историческите сражения под връх Шипка и опело за загиналите бойци беше отбелязана 129-ата годишнина от Шипченската епопея. На тържествата, които се проведоха на 26 август на историческия връх, присъства вицепрезидентът Ангел Марин.

Близо 500 родолюбци от Стара Загора, Казанлък и Габрово, както и дипломати от Русия, Беларус, Молдова, Украйна, Румъния и Великобритания, се поклониха пред подвига на българските и руските воини. Заупокойна молитва за загиналите на това място 2500 български опълченци и воини отслужи Старозагорският митрополит Галактион, заедно със свещеници от Казанлък и Габрово. Пред паметника на връх Шипка бяха поднесени венци и цветя.

Възстановка на боя между опълченски дружини и руски войски и аскер, начело със Сюлейман паша, реализира Национално дружество "Традиция". Възстановката започна с освещаването на Самарското знаме и даряването му на българското опълчение. Пресъздаден беше и най-драматичният момент на битката, когато османските орди успяват да се изкачат до "Орлово гнездо" и започва ръкопашна схватка между опълченци и аскер. Актьорите - 152-ма мъже и жени, облечени в униформи на опълченци, руски и турски воини, пресъздадоха битката под ръководството на ст.н.с. Георги Маринов, сценарист на възстановката. Преди 129 години обаче защитниците са били 7500, а турците - над 35 хиляди, припомни той. Битката наблюдаваха и любители на историята от Словакия и САЩ, които бяха облечени в униформите на военни кореспонденти. Най-младият войн на "Орлово гнездо" беше 10-годишният Митко Танчев, който носеше вода на "ранените" опълченци. Тази година на 5 и 6 октомври в Казанлък ще бъдат отбелязани петдесет години от създаването на националния парк-музей "Шипка-Бузлуджа", съобщи директорът на музея Данчо Данев.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.