МВР да си гърми по-мъдро патроните  

11 септември, 2006

Как е възможно службите за сигурност да осуетят отвличането на самолет от летище "Варна", а пряко замесената Лариса да е пусната да си ходи по живо, по здраво?

Някъде през 1995 г. Стотици полицаи блокират Централна гара в София. Идват бронетранспортьори. Спират влаковете. Под сурдинка откъм централата на МВР на ул. "Шести септември" се чува: открити са взривни устройства, предотвратен е голям терористичен акт. На следващия ден вестниците, естествено, отразяват новината от 1-ва стр.
Била намерена бомба в кошче за боклук на един от пероните и в черно дипломатическо куфарче в подземния паркинг на гарата. МВР в общи линии не съобщава нищо официално, не отрича, по-скоро потвърждава. Напрежението скача. Чак ден по-късно се разбира, че всъщност става дума за учение на антитерористичните сили на вътрешното министерство. Но и това не се казва официално. МВР предпочита напрежението да си остане.
1996 г. Малко след полунощ в подлеза на НДК гръмва мощна бомба, от която хвръкват стотици гвоздеи, изпочупени са всички прозорци на помещенията, намиращи се в района. И до ден-днешен няма дори и откъслечни данни за това кой може да е поставил взрива. Странно бе и че не пострада нито един човек, независимо че на това място по всяко време има хора. Милиони левове бяха хвърлени за поправка на помещенията. Веднага след това бяха приети куп антитерористични мерки в страната - нови гранични пунктове, масови проверки, МВР служители във всички ведомства, повече правомощия.
10 години по-късно тези истории сякаш се повтарят. Новото е, че добиха

международен характер, напълно в духа на времето

Ако не бяха някои много сериозни въпросителни, човек би могъл лесно да махне с ръка и изобщо да не се занимава с пародиите, съпътстващи разкритието и осуетяването на т. нар. "голям терористичен акт" на руски самолет, излитащ от България.
Преди няколко дни вътрешният министър съобщава на централен всекидневник, че в началото на септември бил предотвратен голям терористичен акт. На следващия ден главният комисар дава и радиоинтервю, в което потвърждава версията.
Няколко часа по-късно МВР пуска официално съобщение, според което на 29 август в Националната служба "Сигурност" е бил получен оперативен сигнал за подготвян терористичен акт върху самолет, който е трябвало да излети от летище на територията на страната. Но не е ясно нито кое е летището, нито за къде ще лети самолетът.
Но веднага в МВР е бил формиран щаб за координиране на работата на НСС, ГД "Гранична полиция", ГДБОП и жандармерията под прякото ръководство на главния комисар Илия Илиев. И на 31 август в резултат на предприетите мерки с полицейска мярка за 24 часа е била задържана чужда гражданка, която се опитала да внесе боеприпаси за пистолет ПСМ, открити в личния й багаж на самолета. "След изтичане на мярката и разпит тя е била освободена и е отпътувала за родината си. Разследването по случая продължава", заключава МВР.
Но по-нататък става ясно, че в ръчния багаж на 55-годишна рускиня, пътуваща с 4-годишното си внуче от Варна с руска компания за Москва, са открити само патрони. Уловил ги е скенерът. Жената казала, че не знае нищо за тях, че сигурно някой й ги е сложил, и е пусната. Самолетът е претърсен, не е открито нищо.

Но как така може да бъде отвлечен самолет само с патрони?

Оръжието нали липсва... Всъщност лансирана бе полицейска теория, че то не е задължително необходимо, можело да се стреля с пригоден бастун, патерица, чадър, тръба. ОК. Но щом въпросните приспособления не са открити нито у жената, нито у другите пътници, нито на борда на самолета, какъв е смисълът да се говорят такива фантасмагории.
Второ - когато скенерът открие нещо съмнително в багаж на пътник - дори това да са патрони, това може ли да бъде класифицирано като разкриване на терористичен акт? Все пак от няколко години е абсолютно задължително всички пътници да бъдат проверявани и това се прави.
Всъщност по-страшният въпрос е: а ако скенерът не беше открил патроните? Не защото те сами по себе си са страшни, а защото, ако служителите пропуснат това, биха могли да пропуснат нещо действително опасно. Тук се появи и друга полицейска версия - че жената е пусната пробно от действителните терористи, за да се провери системата ни за сигурност.
И това звучи като свободно съчинение. Но да го приемем за истина. Тогава защо жената с патроните, свързана с терористи, е пусната и чак тогава МВР съобщава за случката. Тя дори не е изгонена и дори няма забрана да влиза в България. МВР се оправдава с прокурора - той така преценил. Но по закон и МВР има право да налага ограничителни мерки.

Как може да бъде освободена жена, след като е "предотвратено отвличане на самолет"

и "голям терористичен акт"? Всъщност Лариса от Тюмен реална ли е? И тъй като чак такъв абсурд не очакваме, нека бъде дадено някакво по-правдоподобно обяснение защо "терористката" е на свобода.
Съмненията могат да продължат до безкрай. Но в случая не те са единствено важните. Защото народът е казал: "Един път стомна за вода, втори път стомна за вода, на третия път се счупила".
Разбираме и оценяваме денонощните труд и усилия на хората от МВР, от специалните служби, на граничните и митническите служители. Можем да преглътнем и силното желание на техните ръководители да се похвалят час по-скоро с някакъв успех, който да се отрази от световните агенции.
Но има един праг, който не трябва да бъде прескачан. И без това в битката с тероризма трудно можеш да разбереш кога става дума за повече сигурност и кога за параноя. Т. е. за да може МВР да разчита на подкрепата на гражданите, за да му имат те доверие, не бива да прекалява нито с патроните, нито с кьорфишеците.
ПЕТЪР АЛЕКСАНДРОВ
segabg.com

Изпрати публикацията по електронната поща


3 коментара: to “ МВР да си гърми по-мъдро патроните

  • Анонимен
    12 септември, 2006 18:23  

    Явно терористите прилагат вече нова тактика.Патроните в единият самолет пистолета в другия......

  • Анонимен
    12 септември, 2006 19:55  

    Тва си е нормално...
    Не критикувам професионалните качества на служителите,но на известно национално летище съм ставал свидетел на случай, в който гражданин на западна държава внесе оръжие за колекционерски цели - преднопълнещ се пистолет, стрелящ с черен барут и следователно неподлежащ на контрол,съгласно ЗКВВООБ. Въпросния пистолет беше в багажа на пътника - който е минал рентгенов контрол на изход на летището, от което е отпътувал.Дотук добре. Никой от службите на МВР на въпросното летище нямаше и да разбере, ако пътника не го беше извадил, за да го прехварли в ръчната си чанта. Беля си взе на главата човека....
    За щастие,по случая нямаше подобни коментари. Но толкова паника у "Гранична Полиция" не бях виждал. И толкова офицери. Тъкмо навреме, за да се извинят на човека за загубеното време...Нали всичко си му е редовно...
    Лоша реклама, би казал някой трезвомислещ. А какво биха казали тези, на които МВР им е трън в очите? Тези, на които за всичко МВР им е виновно? "Браво" и "Успех" мога да кажа на колегите, които ежедневно полагат усилия над максимума в работата си. Но всяка разгласа на подобен случай предизвиква най-малкото вхидна усмивка - дори у мен...

  • Анонимен
    12 септември, 2006 20:11  

    Нормално... Ставал съм свидетел на подобен случай на летище, за щастие неразгласен,но определен от оперативния дежурен от "Гранична полиция" на съответната аерогара като "предотвратена сериозна опасност"... Лошо. Не предотвратената сериозна опасност, а рекламата на някой си, за сметка на всички служители, денонощно полагащи усилия да няма истински сериозни опасности. И какво биха казали хората, четейки това? Хората, на които за всичко МВР им е виновно? Пак заради мегаломанията на някой...

Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.