Иран е построил собствен реактивен изтребител  

07 септември, 2006

Изтребителят F-5E. Фото: globalsecurity.org

Иран е демонстрирал нов боен самолет собствено производство, съобщава Associated Press.
Самолетът, получил името Saegheh, което в превод означава "Удар на мълния", е бил показан по иранската телевизия. Като основа на конструкцията на самолета е използван американския изтребител F-5E Tiger II, доставян на Иран от САЩ през 70-те години.
Според иранската държавна телевизия, Saegheh по своите показатели и потенциал превъзхожда американските изтребители F/A-18. "Saegheh" може да използва както управляеми ракети, така и бомби” – съобщава телевизията. Точните характеристики на самолета не се съобщават.
Изпитанията на собствен свръхзвуков реактивен изтребител позволява на Иран да влезе в извънредно тесният кръг от държави, способни да извършват разработка и производство на подобна техника. В момента, способни да създадат и произведат самостоятелно реактивни изтребители без външни доставки, са само САЩ, Русия, Франция и Китай.


Иран изпита високоточна авиобомба

В Иран са проведени изпитания на нова управляема авиобомба.
2000-фунтовата (907-килограмова) авиобомба Ghased (което преведено от фарси означава "посланик"), е била изпитана по време на големите военни учения "Ударът на Зольфагара", провеждащи се в Ирак от 19 август 2006 година.
Бомбата е снабдена с лазерна система за насочване и може да поразява малоразмерни цели с висока точност, използвайки лазерна подсветка на целта от земята или от въздуха с помощта на специален контейнер за подсветка, подкачван на самолетите.
Това не е първи образец на управляеми авиобомби, разработвани от Иран. По-рано въоръжените сили на Иран вече демонстрираха управляемата бомба Qadr.


Иран е провел изпитания на нов ЗРК

Иран е провел изпитания на нов подвижен зенитно-ракетен комплекс собствена разработка, International Herald Tribune.
“Усъвършенстваните ракети са поразили предполагаемите цели на противника на ниски височини, едновременно в няколко точки”, е заявил заместник-командващият на военновъздушните сили на ислямската република генерал Амир Амини.
Изстрелването на ракетите е било извършено от мобилни стартови площадки. Иранската телевизия е показала изтрелването на, поне, четири ракети клас земя - въздух. Не се съобщава точното название и тактическите характеристики на зенитно-ракетните комплекси.
Изпитанията на ЗРК станаха още една демонстрация на възможностите на иранската военна промишленост. В момента Иран произвежда танкове, учебно-бойни и транспортни самолети и ракети от различен клас. Според ръководството на страната, Иран годишно експортира оръжия за повече от 100 милиона долара.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.