В ЮАР създават самозарядна пушка от нов тип  

19 септември, 2006

Южноафриканската фирма "Неопап", заедно с подразделение PMP на компанията "Денел" за започнали разработката на самозарядна пушка със съвършено нова конструкция.
Както съобщава седмичното издание "Джейнс дифенс уикли" (Jane's Defence Weekly), това е лека и компактна полуавтоматична пушка PAW20 с калибър 20x42 мм с пълнител за седем изстрела. С нея може да се води прицелен огън и огън за поддръжка без голям разход на боеприпаси, характерно за автоматичното оръжие. Тя е по-лека и удобна за използване от гранатометите с нисък темп на водене на огъня.
PAW20 използва специално разработени нискоимпулсни 20-милиметрови боеприпаси с размери 20х42 (42 – дължина на гилзата в милиметри), което позволява да се води огън от ръце, без станок или двунога, необходимо за други видове оръжия с подобен калибър.
Началната скорост на куршума е 305 метра в секунда, далечината на ефективната стрелба - един километър.
За PAW20 са разработени няколко вида боеприпаси - осколъчно-фугасни, трасиращи и учебни. В перспектива се предвижда създаването и на нелетални боеприпаси (химически, светлинно - шумови, димови).
20-милиметровото оръжие PAW-20 се отличава с компактни размери. Теглото на винтовката е 5,7 килограма, а дължината е 845 милиметра. В походно положение дължината на оръжието намалява до 785 милиметра за сметка да сгъваемият амортизатор за отката.
Винтовката се комплектува с оптически прицел и направляващи за поставянето на лазерен целеуказател или далекомер.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.