България ще купува изтребители за 1 млрд. долара  

06 септември, 2006

Изтребител МиГ-29 на Българските ВВС

Българското правителство иска да купи нови бойни самолети за 1 милиард долара и това ще предизвика истинска битка между най-големите оръжейни компании в света.
Боинг, който произвежда F/A-18, френската фирма Dassault Aviation и шведската Gripen, която е собственост на Сааб вече отговориха на искането за информация от страна на българското военно министерство.
Eurofighter, част от който е собственост на британската BAE Systems, обмисля отговора си, каза говорител. "По-вероятно е да се включим," каза той.
По-късно този месец се очаква американската фирма Lockheed Martin, производител на F-16 да проведе среща с представители на българското военно министерство.
В момента България разчита на флот от руски изтребители МиГ 29, но смята да ги подмени с 16 до 20 нови самолета, което ще доведе общата стойност на договора до 1 млрд. долара. Искането за информация е първата стъпка в процеса на наддаване, който може да заеме няколко години.
Не е ясно обаче, как българското правителство ще плати за новите самолети. Властите вече отложиха веднъж процеса заради високата цена.
Санди Морис - анализатор в банката ABN Amro заяви, че Gripen има най-добър шанс да спечели контракта, защото неговите изтребители JAS 39 са по-евтини от Eurofighter, чиято цена е около 50 млн. британски паунда на самолет, тоест, 90 млн. долара.
Производителят спечели подобен контракт в Чешката република и Унгария. "Тези страни се оказаха много добри ловни полета за Gripen," каза г-н Морис.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.