ДПС поиска контрол и върху търговията с оръжие  

01 септември, 2006

Емел Етем се предлага за комисията за ВПК

Вицепремиерът от квотата на ДПС и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем е поискала да бъде включена като трети съпредседател на междуведомствената комисия за военнопромишления комплекс (ВПК), която издава лицензите за търговия с оръжие и контролира сделките с военна продукция и стоки с възможна двойна употреба. Това става известно от проект за изменение на правителственото постановление за създаване на комисията, подписан от Етем. Документът вече е пуснат за съгласуване по министерствата и предстои да бъде внесен за обсъждане в кабинета.

Проектът, с който "Дневник" разполага, предвижда представителите на министерството за бедствията в междуведомствената комисия да се увеличат от един на трима. Предложението е освен председателят на агенцията "Държавен резерв и военновременни запаси" в работата на органа да участват още ресорният министър, който да е съпредседател, и негов заместник. Сега начело на комисията са министрите на икономиката и на отбраната. Постоянни членове са девет зам.-министри - на отбраната, на финансите, на икономиката, на външните работи, на вътрешните работи, на транспорта, на регионалното развитие, на образованието и енергетиката, както и шефът на разузнаването и ресорният зам.-началник на Генералния щаб на армията .

Според посочените от Етем мотиви към проекта с промените ще бъде постигната "по-добра координация на междуведомствения съвет по отношение на състоянието на държавните резерви и военновременните запаси". Основната причина е постигането на по-добър контрол върху държавния резерв, тъй като ВПК произвежда продукция, част от която отива в резерва, обясниха в четвъртък от пресцентъра на министерството за бедствия и аварии. Оттам уточниха, че няма определени срокове за приемане на промените. Пред "Дневник" министър Емел Етем отказа коментар.

Все още не е известно как останалите министри ще реагират на проектопромените. Източници от правителството коментираха, че министерствата на икономиката и на отбраната вероятно ще излязат с отрицателни становища. Един от мотивите според тях било численото превъзходство, което ще имат хората на Емел Етем, ако бъдат приети промените. Другата причина се криела в опасението, че вицепремиерът ще има решаваща дума за решенията на комисията, тъй като е с по-висок ранг от другите съпредседатели на органа.

Лансираните промени са втори опит на министъра на държавната политика при бедствия и аварии да заеме позиции в сектора за сигурност. През юни Емел Етем предложи проект за закон за защита при бедствия и промени в закона за управление при кризи, които превръщаха ведомството й в трето силово министерство след МВР и военното. Промените обаче бяха блокирани от НДСВ заради опасения, че ще бъдат орязани функциите на армията.
Панайот АНГАРЕВ

Колкото повече
Вицепремиерът Емел Етем иска да стане съпредседател на оръжейната комисия

Политолози казваха, че с власт и произтичащите от нея възможности можело да се преяде. Ако преяждането в гастроентерологичния смисъл е дискомфортно и дори болезнено състояние на човека, то по смисъла на политолозите нещата очевидно не стоят така. Дискомфортът очевидно не е усещане на преялите с власт, след като се видя как една партия от тройната коалиция - ДПС, завзема все по-широки властови полета, но апетитът за повече не спира, та отправя поглед и към контрола над търговията с оръжие чрез заемане на съпредседателския пост от вицепремиера Емел Етем .

Разбира се, за всяка претенция могат да се намерят основания, които да звучат благородно и убедително. В случая драстичното увеличаване на представителството на министерството на г-жа Етем в комисията за контрол над търговията с оръжие просто произтича от разширения кръг на нейните "ресори", към които вече се числи и Държавният резерв. Присъединяването не само на вицепремиера и министър на държавната политика при бедствия и аварии към комисията, но и на един неин заместник (!), а и на шефа на Държавния резерв, който е под неин надзор - това е вече решаваща власт в комисията. С каква цел ли? Същата, с която бяха "присъединени" Държавният резерв, действията на противопожарната охрана при определени случаи, опитът да се изземе от БЧК разпореждането с някои помощи... Надали има съмнение, че каквото поиска г-жа Етем, става. В името на коалиционното единство.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.