Русия наложи мораториум върху договора за обикновените оръжия в Европа  

24 май, 2007

Русия няма да приема повече чуждестранни инспекции и да изпраща информация за преместването на войските си, както изисква Договорът за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ), съобщи днес първият вицепремиер Сергей Иванов, цитиран от агенция РИА "Новости".

"Когато ДОВСЕ влезе в сила - ще го изпълняваме, Ако не влезе - няма", каза Иванов на пресконференция в Москва. "Практически това ще означава, че няма да изпълняваме ангажиментите си дотогава, докато другите не започнат да изпълняват в равна степен поетите задължения. Според мен това е честна и разбираема позиция", допълни той.

Иванов уточни, че по този начин Русия не напуска договора, а само налага мораториум върху прилагането му. Според руската агенция от всички страни, подписали ДОВСЕ, той е ратифициран единствено от Русия. Договорът е отпреди 17 години и е сключен между НАТО и вече не съществуващият Варшавски договор.

Иванов твърди, че към момента на подписването на ДОВСЕ на 19 декември 1990г. се е изхождало от принципа, че "никоя страна по договора не бива да има ракети с близък и среден обхват, докато днес с такива разполагат практически всички с изключение на Русия и САЩ".

В неделя държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс заяви, че този въпрос скоро ще се обсъжда между Москва и Вашингтон на специална конференция и наистина днес реалностите са различни спрямо времето на подписването. В края на април в годишното си обръщение към руския парламент президентът Владимир Путин предложи обявяване на мораториума върху ДОВСЕ и напускането му в случай че НАТО не съкрати въоръженията си.

"Няма да се завръщаме към надпревара във въоръженията и гарант за това е тригодишният бюджет на Министерството на отбраната", каза днес Иванов, смятан за един от фаворитите за наследник на Путин догодина. Той посочи, че докато в бившия СССР този бюджет е възлизал на 30% от БВП, то сега е 2.6 до 2.9% от БВП. "Не възнамеряваме да надуваме този бюджет до степен да се превърне в непосилно бреме за цялата ни икономика. Втори път такова разграбване няма да допуснем", каза Иванов.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.