Русия тества Запада с нова ракета  

29 май, 2007

Москва изстреля междуконтитенталната РС-24, която пробива щитове
Русия проведе успешен тест на нова междуконтитентална балистична ракета, която може да преодолее системите за ракетна защита, съобщи във вторник министерството на отбраната в Москва, цитирано от Ройтерс. Моделът РС-24, който може да носи по няколко бойни глави, е бил изстрелян във вторник около 13.30 ч. българско време от мобилна установка на космодрума "Плесецк", на 800 км северно от руската столица. Час по-късно командването на стратегическите ракетни войски обяви, че РС-24 е поразила целта си в най-източните райони на полуостров Камчатка.

Междуконтиненталната РС-24 ще увеличи военния потенциал на стратегическите ракетни сили на Русия, така че те ще предоляват ПРО системите, като същевременно ще укрепи възпиращия ядрен арсенал на страната, уточни ракетното командване. Засега липсват подробности за новото оръжие, чиято подготовка явно е била държана в строга тайна. Според Ройтерс РС-24 може да бъде въоръжена с до 10 ядрени бойни глави. РИА "Новости" цитира руски военен говорител, според когото ракетата е разработена в Института по топлотехника в Москва на базата на технологията на ракетните комплекси "Топол-М". РС-24 заменя остарелите многозарядни PC-18 и РС-20. Така заедно с "Топол-М" (РС-12М2) новата междуконтинентална ракета ще бъде ядрото на бъдещата ракетна мощ на Русия, отбелязва още руската агенция. Ако се има предвид, че "Топол-М" има обсег на действие от 10 000-10 500 км (по сведения на специализирания американски сайт GlobalSecurity.Org), то базираната на нея РС-24 със сигурност ще може да достигне обекти в Европа и САЩ.

Тестът идва в момент на нарастващо напрежение между Москва и Вашингтон заради американските планове да разположат в Източна Европа елементи от своя противоракетен щит, чиято задача е да прихваща и унищожава ракети, застрашаващи САЩ. Русия смята, че ПВО установките в Полша и Чехия са директна заплаха към нея, докато американците твърдят, че щитът ще осигури защита и на европейските държави от потенциално рискови държави като Иран и Северна Корея. През февруари руският президент Владимир Путин с изненадващо остър тон обеща "високоефективен отговор" от руска страна на американските усилия за изграждане на ракетна защита в Европа.

Във вторник пък първият заместник министър-председател и доскорошен военен министър Сергей Иванов каза, че развитието на ракети с кратък и среден обсег на действие в източни и южни съседи на Русия представлява "реална заплаха". Съветско-американският договор за ограничаване на ядрените оръжия със среден обсег на действие не е ефективен, щом като серия държави явно вече разполагат с такива ракети, докато на Русия и САЩ все още им е забранено, отбеляза Иванов пред представители на отбранителната индустрия в град Знаменск. Това според него давало достатъчно основания на Москва да разработи ново поколение високопрецизни оръжия.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.