По-мощен ли е "Байкал" от "Макаров"?  

10 май, 2007

Откриха оръжието на убийството на Димитър Янков?

Полицията е открила оръжие в центъра на Бургас, близо до мястото, на което беше убит снощи председателя на Общинския съвет в Несебър Димитър Янков. По непотвърдена информация, пистолетът е 9 мм, марка “Байкал”.

Пистолетът е открит в пресечка на улица “Гладстон” и “Пробуда”, на около 200 м от мястото на покушението. По непотвърдени данни, оръжието било захвърлено до съборени кофи за боклук близо до строеж.

Днес от ОДП Бургас съобщиха, че до и около джипа «Порше», в който беше убит със седем куршума Димитър Янков, са намерени седем гилзи от късо бойно оръжие, с калибър 9. Според източници, пожелали да останат анонимни, става въпрос за руски пистолет «Макаров».

Оръжието, намерено в района на убийството е марка “Байкал”, твърдят други. Този пистолет е по-мощен от “Макаров”. От полицията нито потвърдиха, нито отрекоха, че е намерено каквото и да било оръжие.

"Байкал" е по-мощно оръжие от "Макаров"?
Това твърдение би било истина, ако се има предвид, че ПММ е по-мощен от стария Макаров, но като гледам илюстрацията, явно става въпрос за друго. Щом намереното оръжие е 9-мм "Байкал" защо Дарик ни показват на картинката (горе) пистолет, на който е изписан калибър 6,35 мм?

Всъщност “Байкал” е търговска марка, за която няколко руски оръжейни фирми спореха неотдавна, когато покрай Перестройката се либерализира износът на оръжие и всички искаха да я притежават, защото руското оръжие извън СССР се изнасяше от две външнотърговски фирми и бяха наложени две марки" "Baikal" и за нарезното - "Vostok". Накрая добре известният у нас "Ижмех" успя да си присвои етикета "Байкал" на базата на факта, че е произвеждал над 60% от оръжията за износ. Така че, понастоящем съществуват и се произвеждат различни оръжия под това име за експорт, в това число и газови. За яснота, обикновено след "Байкал" се изписва цифровият (буквено-цифровият) код на оръжието.
Например "Байкал-442" е експортна модификация на пистолет Макаров, а "Байкал-441" (МР-441) е експортна модификация на ПСМ с калибър 6,35 мм и регулируеми мерни прибори. Старият ПСМ вече се произвежда като ИЖ-75, за местния пазар и е с оригиналния калибър 5,45х18 мм.

Това ми напомня на нашата история с търговската марка "Шпеков салам Бургас". Тъй като при нас пък никой не успя да си я "приватизира", сега шпек "Бургас" се прави от месопреработвателните фирми в Добрич, В.Търново, Благоевград и къде ли не. Може би и в Бургас.

Още за руските (СССР) оръжия...

Изпрати публикацията по електронната поща


1 коментара: to “ По-мощен ли е "Байкал" от "Макаров"?

  • Анонимен
    14 май, 2007 22:22  

    От кога Дарик са сериозно радио :) това да не е да нижат политика на принципа сестрати е к... , а ти после доказвай че нямаш сестра :)

Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.