Армията ни ще бди 6 месеца над света  

22 май, 2007

105 български пехотинци чакат всеки момент да бъдат хвърлени в някоя от горещите точки в периметър 15 000 км около Брюксел

Държавата Х. Стотина бунтовници са нахлули в село - избили са половината жители, държат оцелелите като заложници. Бунтовниците имат претенции към правителството и обещават да убиват още.
Кризата в страната е налице. Светът е потресен от клането, а "големите" сили вече са се събрали и взимат решение за незабавна хуманитарна помощ.
Същата вечер пред портала на поделение 52 740 в Хасково ври и кипи. Военнослужещи прииждат от всички страни. Бойците от група "Хелброк" трябва да се придвижат моментално до щаба си, който се намира в гръцкия град Лариса, близо до Солун. Оттам ще се натоварят за държавата Х и заедно с техниката ще бъдат хвърлени в горещата зона -

там, където бунтовниците убиват и държат заложници

Дотук всичко е в рамките на примерен сценарий. От 1 юли обаче това може да се случи във всеки един момент на българските военнослужещи, които влизат в състава на Многонационалната бойна група на Европейския съюз (МБГ на ЕС).
Техническото споразумение за създаването на МБГ на ЕС беше подписано от министрите на отбраната на Гърция, България, Румъния и Кипър на 13 ноември 2006 г. в Брюксел по време на заседанията на Съвета "Общи въпроси и външни отношения". В срещата взеха участие и министрите на външните работи и на отбраната на страните - членки на Европейския съюз, България и Румъния.
"Хелброк" може да бъде активирана с решение на Европейския съвет. Целта на многонационалната бойна група е да изпълнява хуманитарни и евакуационни задачи в операции на Европейския съюз за управление на кризи по смисъла на чл. 17, ал. 2 от Договора за ЕС. Тя е с готовност от 1 юли 2007 г. за период от 6 месеца. Участието на България е пряк принос към европейската политика за сигурност и отбрана и допринася за придобиване на способности за бърза реакция при кризи.
Нашата страна задели над 5 млн. лева за осигуряване и поддържане на групата за тези шест месеца.
Главен на бойна група е командирът на 71-ва въздушно-преносима бригада от състава на гръцката армия бригаден ген. Христос Маркантонис. Зам.-командир на "Хелброк" е полковник Гено Чипилски, началник на отдел в управление "Операции" на ГЩ на Българската армия. Структурата на "Хелброк" включва около 1200 военнослужещи: от Гърция (960), България (105), Кипър (60) и Румъния (42).
17 май 2007 г. полигон Аскос-Профитис, Гърция.
35-градусова жега. Суматоха, прах, генералски лампази и войнишка пот. Стотици единици бойна техника и мерцедеси с четиризвездни номера на колите (това означава, че вътре се вози генерал).
Всичко това е свързано с демонстрации на МБГ на ЕС, които ще докажат, че бойците вече са сглобили и отработили действията помежду си и могат да бъдат на разположение на Европейския съюз през следващите 6 месеца.
2 хеликоптера "Чинук" вдигат прах, но освен това в търбусите си превозват и две дузини генерали, дошли да видят бойците от собствените си армии.
За демонстрациите са пристигнали началниците на генералните щабове на армиите на България, Гърция, Кипър и Румъния - ген. Златан Стойков, адмирал Панайотис Хинефотис, ген.-лейтенант Константинос Бисбикас и адмирал Георге Марин.
Търбусите на машините се изпразват, генералите се нареждат на трибуната. В едната ръка държат сок, а в другата фрапе. Похапват и леки бисквитки. После идват и сандвичите. Подухва и гальовен ветрец.

Генералите са готови за зрелището

Гръцки офицер дава начало на учението. За късмет първи са българските военни, които демонстрират как се работи на чек-пойнт. Претърсват бус, който уж кара покойник. В колата обаче е открито и оръжие. Следват рутинни действия по обезоръжаване, тръшкане на земята на нарушител и откарване в неизвестна посока. Всичко това се прави в пълно бойно снаряжение.
Самото учение не е много зрелищно. Пък и организаторите са направили толкова далеч трибуната за наблюдение, че дори камионите изглеждат като колички от "Мачбокс".
Въпреки това личи, че акцентът на занятието е поставен върху действия за оказване на хуманитарна помощ на бежанци и провеждане на операции за евакуация на европейски граждани.
Румънците демонстираха как се прави дегазация. Най-интересни и зрелищни бяха въздушно-медицинската евакуация и евакуационната операция. Гърците отново демонстрираха, че купуват на армията си каквото пожелае. Докато хеликоптерите "Апачи" трескаха по хълмовете, прогностичните способности на ген. Стойков не стигнаха, за да си представи кога ли бюджетът на военното министерство ще има пари за нова летателна техника.
"Какво да ви кажа за стандарта? В щаба ние, българите, сме най-големите бедняци. Български офицер взима заплата колкото реднишката в гръцката армия. Кипърците се фукат с по-скъпи коли от гърците. Щом румънците ни се подиграват, значи нещата са много зле". Това е един бърз анализ от страна на български офицер, който работи в щаба на бойната група. Разбираемо е защо не публикуваме името му.
Докато са в поделението си в Хасково, нашите бойци няма да имат по-високо заплащане, а единствено ще работят по задачите, които им се възлагат в бойната група. Най-лошото за тях е, че им се забранява до края на годината да напускат страната, както и имат право да ползват едва 30% от годишния си платен отпуск. Български военен има право на около 40 дни официална почивка. Когато бъдат активирани и започнат акция, ще получават пари колкото колегите си в Ирак и Афганистан - около 80 евро на ден.
Подготовката на българската рота се провежда в три етапа. През първия, който се проведе в Хасково, военнослужещите се обучаваха да устройват контролен пост, ескортиране, медицинска евакуация, евакуация на цивилни граждани, патрулиране и действия при химическа авария в производствено предприятие. Етапът завърши с национално сертифициране на ротата.
Вторият етап от подготовката започна на 12 май и продължи една седмица. Той се състоя в две учения - "Европи I" и "Европи II" на територията на Гърция, с които се постига оперативна съвместимост на многонационално ниво в операция за управление на криза.
По време на третия етап на подготовката, който ще се проведе в през май-юни, на българската лекопехотна рота ще бъде връчен сертификат за участие в Многонационалната бойната група. По време на подготовката ще се организира носенето на дежурство, връзка с оперативния щаб и щаба на силите в Гърция и оповестяването на контингента при активиране на МБГ на ЕС.
Около 1200 военни се потиха около 2 часа пред генералските особи. Всички бойци изиграха правилно това, което са научили. От 1 юли обаче идва истината. А истината е такава, че обстановката в света се развива толкова динамично и непредсказуемо, че никой не може да каже в следващите месеци къде може да попаднат 105-те български бойци. Сигурно е едно - ако се вземе решение за активизиране, групата трябва да замине за горещата точка между 5 и 10 дни. И да издържи самостоятелно до 30 дни. Звучи страшно.

------ВЪОРЪЖЕНИЕ
Личният състав на българската лекопехотна рота е въоръжен с 9-мм пистолети "Макаров", 7.62-мм автомати "Калашников", 7.62-мм картечници "Калашников", прибори за нощна стрелба и нощно виждане, каски от кевлар и бронежилетки от съвременен тип. Ротата е комплектувана с техника от ново поколение - леки автомобили с повишена проходимост - 6 бронирани и 6 небронирани джипа "Мерцедес" и товарни автомобили "Мерцедес" с повишена проходимост.
Диян Николов
segabg.com

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.