Нови руски оръжейни лицензи влизат в спец индустрията ни  

09 май, 2007

България и Русия могат да сключат споразумение до края на годината, което да регламентира използването на руски оръжейни лицензи.

Руската страна няма да иска плащането на такси за ползваните до момента лицензи, съобщи заместник-министърът на отбраната Спас Панчев, който беше в Москва с официалната делегация, водена от Сергей Станишев.

Български компании използват технологии, договорени от времето на СССР с давност над 20 години.

Въпросът за оръжейните лицензи буксува от години, защото Русия настояваше да й се плащат такси за ползваните до момента лицензи, съобщи БНР.

Работна група вече финализира лицензионното споразумение. То предвижда един или два пъти годишно Русия да обявява с кои държави България няма право да контактува и да им продава оръжие.

За използваните у нас лицензи е договорено да се получават подобрените им версии.

Има реална възможност Русия да произвежда у нас ново военно оборудване и техника, които да се изнасят за трети страни.

Таня Иванова
money.bg


Николай Свинаров: Русия ни искаше твърде много пари за оръжейните лицензи

...Г-н Свинаров, при посещението на българската делегация в Москва стана ясно, че руските оръжейни производители желаят проблемът с лицензите да бъде окончателно уреден до края на тази година. Каква по-конкретно е ситуацията?
За съжаление, това е проблем, отлаган с години. Ако не ме лъже паметта, за последно Жан Виденов бе сключил такова споразумение. Вече повече от 10 години ние сме без споразумение с Русия. За добро или за лошо, в голямата си част ние ползваме оръжие със съветски произход. Трябва да се намери решение на този въпрос. Досега се залагаше на междуведомствени комисии, които трябваше да постигнат контракт, но такъв не се получи. Аз се надявам да се намери изход, но при категорично отстояване на българските национални интереси.

Трябва ли, според Вас, производителите ни да плащат за оръжията, които изнасят?
Това е сложен проблем, въпрос на договорка. На първо място има различен режим между различните държави. Смятам, че междуведомствената комисия, която се води от министерство на икономиката, трябва да направи проектоспоразумение, което да защити пред Министерски съвет и да отидем подготвени на преговори с руската страна.

Как беше уреден този въпрос, когато вие бяхте министър на отбраната?
По същия начин не беше уреден. Водеха се преговори. На няколко пъти имаше междуведомствени групи в Москва и в София, но не се стигна до споразумение.

Кое попречи на договорката?
Казано накратко, Русия поиска суми, които ние смятаме, че са твърде големи за тази дейност. Не помня точните цифри, но ако ние предлагахме, да речем, няколко милиона, те настояваха за няколко десетки милиона…

Ползваме ли лицензи с други държави и как е уреден въпросът с тях?
Ние нямаме много сделки с други държави. Нека да припомним, че през последните 20 години не беше купувано абсолютно нищо и разчитахме на старите съветски оръжия. Говорим за лицензи на повече от 20 години, които може би нямаше да плащаме, ако още бяхме социалистическа държава, но сега нещата са различни, пазарни са. При останалите държави няма драми. Там договорите са нови.

Ще успее ли правителството за сключи това дългоочаквано споразумение до края на тази година, както настояват руските преговарящи?
Аз съм категорично „за”. Това е въпрос на добро намерение.

Руско оръжие се произвеждаше и в други държави от Източния блок. Как бе решен там проблемът с лицензите?
На някои места имат подписани държавни договори, на други не.

В Чехия и Полша имаше бурни протести срещу разполагането на американски ПРО. Русия също се обяви против. Може ли да се говори за нова „Студена война”, както твърдят някои наблюдатели?
Не бих казал. Формално политически изглежда така, но по същество позициите на НАТО и Русия са в процес на сближаване. Не виждам изобщо такава тенденция...

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.