Учат те да стреляш с пистолет за осем часа  

03 май, 2007

Близо 100 000 българи с незаконно оръжие

Осем часа са необходими, за да получите законно оръжие. Това включва записването, изкарването на курс за безопасно боравене с огнестрелно оръжие и получаването на документ за това. Курсът се провежда на всеки три месеца в Академията на МВР в София и е задължителен за всеки, който иска да получи разрешително за оръжие. До него обаче се стига само след изкаран психотест. След успешно завършено обучение се подава молба за разрешително за оръжие. След това в срок от три месеца може да се сдобиете с пистолет. Купеното оръжие в срок от 7 дни се предоставя за регистрация и прострелване в полицията, където се пазят образците от гилзите и куршумите. Според оръжейни търговци едни от най-масово купуваните пистолети у нас са "Глок" и "Берета". Цените им варират от 900 до 1600 лв.
Според една от последните статистики на Центъра на изследване на демокрацията у нас близо 100 000 българи притежават незаконно оръжие. Повече от половината пистолети и пушки, които не се водят на регистър в полицията, са получени или по наследство, или са останали още от войните. Другите пък са откраднати от различни складове или работилници. Голяма част от боеприпасите са всъщност газови пистолети, преработени в бойни. Най-често полицаите намирали незаконни работилници за оръжие край Карлово, Сопот и Казанлък, където наблизо има и заводи за оръжие или военни поделения. Според изследването българите били против притежанието на лично оръжие.
На всеки 100 души само в София се падат по шест оръжия. Най-много незаконни оръжия и боеприпаси имало във Враца, Плевен и Шумен.
Велислава Панова
novinar
В първата част на статията, относно психотеста и процедурите за получаване на разрешително за оръжие, не всичко е вярно - точната истина е записана в Закона.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.