Китай обновявал ядрения си арсенал  

27 май, 2007

Китай модернизира и увеличава арсенала си от ядрени оръжия и така засилва ударната си мощ, твърди доклад на Пентагона, разпространен от западните медии. Според документа Пекин разработва мобилни, наземни междуконтинентални балистични ракети в допълнение към базираните на подводници балистични ракети с голям обсег, които трябва да бъдат поставени върху ново поколение морски съдове, пише в. "Файненшъл таймс". Преминаването към мобилни и с морско базиране ракети е част от стратегията на китайската Народноосвободителна армия за подобряване на способността на ядрените си сили за оцеляване при първи ядрен удар, посочва американски военен представител.

Китай върви по пътя на цялостната дългосрочна трансформация на военните си сили, за да увеличи възможностите си за възпиране на атаки, отговор на атаки и демонстриране на мощ, пише в доклада. Действията на Пекин в някои области обаче все по-малко съвпадат с декларациите и думите на властите. В доклада Пентагонът предупреждава още, че програмата за активни действия в Космоса "поставя под риск сателитите и ракетите на всички космически нации". Заключението е направено въз основа на успешното разрушаване през януари на сателит с ракета, осъществено от китайските военни.

Докладът недвусмислено посочва, че повечето от промените, правени от Пекин, имат за цел основно модернизиране на армията с оглед на евентуален бъдещ конфликт за Тайван. В него обаче се твърди, че Пекин вероятно "увеличава потенциала си и заради други възможни регионални проблеми, като например конфликт за ресурси или територия". Американски военни представители са на мнение, че растящите притеснения на Китай за сигурността на енергийните доставки формират модела на военно планиране. Фокусирането върху засилване на военноморската мощ има за цел да защити морските пътища и най-вече тези на танкерите, коментира "Файненшъл таймс".

Докладът на Пентагона обаче беше посрещнат на нож от китайските държавни медии, предаде Ройтерс. Въпреки че официален Пекин до вчера се въздържаше от реакция, вестници, телевизии и агенции обявиха доклада за "подвеждащ и обиден". Макар и Китай и САЩ да си сътрудничат по някои международни проблеми, като например Северна Корея, острите думи и констатации показват високата доза недоверие между двете страни, коментира Ройтерс.

"Докладът продължава да залага на злобите коментари по отношение на китайската военна стратегия и военните способности на страната и атакува модернизацията на отбранителните сили на Китай", пише в. "Женмин жибао". "Докладът пренебрегва фактите, целенасочено преувеличава т.нар. китайска военна заплаха и е напълно необоснован", заключава вестникът.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.