Мижав парад с три хеликоптера  

07 май, 2007

Президентът иска граждански контрол върху проектите на войската

СОФИЯ. Българската армия се отчете с мижав парад за празника си - Деня на храбростта. На традиционното шествие по жълтите павета в столицата вместо БТР-и и танкове прехвърчаха само три вертолета. Това бе единствената техника, която войската показа на народа за 6 май. Парадът беше открит от хеликоптер Ми-17, който прелетя с националното знаме над площад "Княз Ал. Батенберг", ескортиран от два новозакупени вертолета "Кугар".
Тържествената церемония командваше шефът на Военноморските сили вицеадмирал Минко Кавалджиев. Президентът Георги Първанов прие рапорта на командващия парада и поздрави военните от 9-те представителни блока. След словото на държавния глава беше изпълнен националният химн от всички униформени и тълпата от граждани и прозвучаха топовни салюти. Първи по жълтите павета преминаха рейнджъри, участвали в мисията по охрана на бежанския лагер "Ашраф" в Ирак. Веднага след тях маршируваха блоковете на Военната академия "Г. С. Раковски", Националната гвардейска част, НВУ "Васил Левски", Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров", Военновъздушните и Военноморските сили, Девета бронетанкова бригада в Горна баня и 68-а бригада "Специални сили".
Изненадата на празника на армията бе появата на маскирани командоси от Специалните сили. Мускулестите момчета за първи път демонстрираха бойни умения, чупиха горящи керемиди на площада и обезвреждаха противници.
В словото си президентът Първанов призова за граждански контрол върху проектите за модернизация на армията. Той препоръча да се ускорят темповете, с които да се осъвремени бойната техника, въоръжението, екипировката и военната инфраструктура.
Александра Златинова
standartnews.com

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.