В Пакистан провеждат изпитания на нов автомат  

23 май, 2007

Министерството на отбраната на Пакистан е взело от фирмата Pakistan Ordnance Factories (POF) 50 щурмови пушки PK-8 за провеждане на изпитания, тъй като сега се разглежда въпроса за смяна на калибъра на основното стрелково оръжие и уеднаквяването му със този в страните от НАТО.

PK-8, в който се използва стандартен 5,56 мм. натовски патрон, е преминал изпитания в различни температурни условия (от –40С° до +50С°). Този автомат се предлага да замени намиращите се в момента на въоръжение автомати G3, калибър 7,62, производство на компанията Heckler and Koch.

Автоматът е снабден с оптически прицел Aimpoint и направляваща Picatinny, към която могат да се закрепва допълнително оборудване, от лазерен указател до подстволен гранатомет. Според данни на POF автоматът РК-8 има сгъваем приклад, по-къса цев и много детайли съвпадащи с аналогични детайли в автомата G3.

Всяко изменение на калибъра на основно армейско въоръжение в Пакистан води до покупката на около 500 000 автомата. Новият калибър се планира да бъде въведен постепенно. Първи с новите автомати ще бъдат въоръжени силите със специално назначение и леката пехота.

В момента някои подразделения от въоръжените сили на Пакистан вече използват оръжие с калибър 5,56 мм. В армията се намират на въоръжение и автомати АК-47, калибър 7,62 и картечни пистолети МР5 калибър 9 мм.

Още през 2006 година на Международната отбранителна изложба в Карачи се е разглеждал въпроса за смяната на калибър 7,62 със стандартния за НАТО калибър.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.