САЩ разработва ново оръжие срещу терористи  

29 май, 2006

Пентагонът смята да получи одобрение от Конгреса за разработката на ново оръжие, което ще позволява да се унищожават далечни цели в течение на няколко часа след тяхното откриване. За това, както съобщава Reuters, е написал днес вестник International Herald Tribune.
Според изданието, такова оръжие трябва да стане морската балистична ракета Trident-2, снабдена с обикновена, неядрена бойна глава. Както смятат американските военни, тази ракета ще позволи бързо да се нанасят удари по терористични лагери, вражески ракетни площадки, а също и по предполагаеми места за съхраняване на оръжия за масово поразяване и други цели, изискващи незабавна реакция.
Командващият на Стратегическото командване на САЩ генерал Джеймс Картрайт (James Cartwright) е пояснил, че подобна система ще позволи на американските сили да атакуват всяка вражеска мишена без да се използва ядрено оръжие, а също ще се повиши точността на удара и ще се намалят възможните ”съпътстващи загуби”.
Представители на Пентагона са заявили, че разчитат новите ракети да бъдат приети на въоръжение до две години.
Програмата за разработка на неядрени балистични ракети обаче не се приема от някои американски законодатели. Те смятат, че такова оръжие ще увеличи риска от случайна ядрена война, понеже според Пентагона, ракетите Trident-2 с обикновени заряди ще са в боекомплекта на атомните подводници заедно с ракетите с ядрени бойни части. По този начин, при запуск на ракети ще бъде невъзможно да се разбере какви са те – конвенционални или ядрени.




Конгресът на САЩ спря парите за спорни ракети
Употребата на оръжията може да породи ядрен конфликт

Американският Конгрес блокира плановете на Пентагона да постави конвенционални бойни глави на междуконтиненталните ракети, които Вашингтон смята да използва за целите на войната срещу тероризма, писа в. "Гардиън". Министерството на отбраната поиска 127 млн. долара за пренастройването на крилатите ракети, базирани на подводници, като част от проекта "Глобъл страйк". Това според военните ще даде възможност за превантивна и бърза реакция от голяма дистанция срещу отдалечени цели, потенциална заплаха за сигурността на САЩ.

Конгресмените обаче временно спряха 32 млн. долара от парите за програмата, докато министърът на отбраната Доналд Ръмсфелд и държавният секретар Кондолиза Райс не представят подробно описание на рисковете от нея. "Имаме силни опасения, че използването на ракетите "Тридънт D-5" може да предизвика ядрена война", заяви пред в. "Ню Йорк таймс" демократът Джак Рийд, член на комисията за въоръжените сили. Според Рийд изстрелване на ракета от САЩ може да се сметне по погрешка като ядрена атака и да доведе до ответна реакция. "Трудно може да се разбере дали ракета, изстреляна от подводниците, е с конвенционален или атомен заряд", обясни конгресменът.

Опасенията на Конгреса са основателни - не искаме някой да помисли, че пускаме ядрена ракета, при положение че тя не е. Мисля обаче, че проблемът е решим, заяви военният стратег полк. Ричард Пейтънод пред военния бюлетин "Инсайд дъ Еър Форс".

Затова плановиците в Пентагона смятат да си сътрудничат с другите ядрени сили по разработката на "Глобъл страйк", което да ги убеди, че ракетите "Трайдънт" няма да се използват за ядрено нападение. През 2000 г. САЩ и Русия например се договориха да създадат съвместен център за обмен на информация за опитите с балистични ракети. Генерал Джеймс Картрайт, началник на американското стратегическо командване, съобщи наскоро, че Вашингтон информира и Китай за всеки свой ракетен тест, макар че няма специален договор за подобно сътрудничество. Далекобойните ракети са замислени да поразяват основно т.нар. бягащи мишени, като например преносими и лесно сглобяеми оръжия или пък среща на терористични лидери, независимо къде се намират по света и буквално в рамките на часове след получаване на сведения от разузнаването за местонахождението им, посочва "Гардиън".

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.