Challenger 2 - любимият танк на британската армия  

09 май, 2006

Най-често използваният танк на британските въоръжени сили е Challenger 2. Той е базиран на модела Challenger 1, който се отличи като особено ефективен в операции по време на войната в Персийския залив и при конфликтите на Балканите. У новия Challenger 2, само 5% от компонентите са същите като на предшественика му. За повишаване на оперативната ефективност на този танк са направени над 150 основни модификации, включващи изцяло нова оръдейна кула, 120-милиметрово оръдие L30 CHARM и броня Chobham второ поколение.
Challenger 2 е предвиден за екип от четирима души. Дължината на корпуса му е 8.3 м, а цялата дължина заедно с оръдието възлиза на 11.55 м. Бронираната машина е висока 2.49 м и широка 3.5 м. Теглото й е 62.5 тона. Основното въоръжение на Challenger 2 е 120 мм оръдие CHARM, а допълнителното включва коаксиален 7.62-милиметров автомат, както и 7.62 мм бойна кула GPMG за защита от въздушни атаки. Амунициите за основното оръдие са за 50 изстрела, а тези за допълнителното въоръжение са достатъчни за 4000 изстрела.
Системата за термално наблюдение и стрелба (Thermal observation and gunnery system) осигурява увеличен образ на мишената на командира и артилериста. Командирът на танка разполага и със жироскопно стабилизирано изцяло панорамно зрително поле, с лазерна система за определяне на обсега и уреди за топлинно изображение. Водачът на Challenger 2 има на разположение перископ с възможност за дневно и нощно виждане с увеличение на образа. Максималната скорост, която достига Challenger 2 е 58 км/ч, а нормалната му скорост в пресечена местност е 40 км/ч.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.