Импровизирани взривни устройства срещу US-армията в Ирак  

17 май, 2006

Един от големите проблеми за американската армия, пък и за всички армии, които водят борба с паравоенни формирования, е широката употреба на т. нар. импровизирани взривни устройства (Improvised Explosive Device) от страна на тези формирования. Такива устройства могат да се направят съвсем лесно, използвайки селскостопански и медицински материали. Инструкциите пък се разпространяват от терористичните организации.
Тъй като не се правят според стандартизирана производствена формула, ИВУ трудно могат да бъдат проследени и разкрити. Ако са конструирани правилно, те могат да причинят сериозни поражения и на най-тежковъоръжените военни единици, включително бойни танкове и булдозери. Обикновено тези бомби се заравят под повърхността на пътя и се активират дистанционно когато се наложи.
Един от новите видове ИВУ, използвани от бунтовници срещу военните сили на САЩ е с т. нар. "оформен заряд". Това оръжие се състои от меден конус, който покрива взривния заряд и оформя празно пространство пред и по дължината на заряда. Когато се активира експлозивът, медният конус се превръща в силна струя разтопен метал, или "плазма", която лесно прониква през незащитена стоманена броня. Плазмената струя удря набелязаната повърхност с 8000 м/с и изключително високо налягане. Ако струята не бъде спряна от близкостояща цел (на няколко метра), тя се втвърдява във форма подобна на куршум и вече не е толкова ефективна срещу тежко бронирани цели. Остава си обаче опасна за незащитени обекти. И в двата случая, ако целта е помещение, ефектът може да е катастрофален, особено ако помещението представлява склад за боеприпаси, тъй като съвсем естествено прякото попадение предизвиква редица вторични експлозии.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.