"Елбит" ще заобиколи Русия за ремонта на хеликоптерите  

19 май, 2006

Първият ремонтиран Ми-24 ще бъде готов до септември
Фотограф: АСЕН ТОНЕВ


Израелската компания "Елбит системс" даде в четвъртък да се разбере, че не е притеснена от категоричния отказ на Русия да участва и сертифицира ремонта на хеликоптерите Ми-24 и Ми-17, който се извършва от компанията. Позицията на руската страна стана ясна на завършилата в сряда десета българско-руска междуправителствена комисия в Москва. Във военния завод "Летец" край София, където се ремонтират хеликоптерите, вицепрезидентът на "Елбит" Менахем Баргев разкри, че предвиждат българска структура да даде сертификат на ремонтираните и модернизирани машини. Без него хеликоптерите няма да имат право да летят.

По неофициална информация става дума за създадената през миналото лято Инспекция по авиационна безопасност и летателна годност на военните въздухоплавателни средства. Тя се ръководи от Христо Христов, който беше съветник по авиационните въпроси в кабинета на предишния министър Николай Свинаров. Според правилника на инспекцията тя е единствената структура, която има право да преценява дали военните самолети и хеликоптери са годни да летят и дали са безопасни. Преценката се основава на международните стандарти. Точно международните стандарти бяха използвани от инспекцията в края на миналата година, за да бъде удължен летателният ресурс на МиГ-29 с три месеца, без да се чака мнението на руската компания производител.

Военното министерство подписа договора с "Елбит" в началото на декември 2005 г. Той е на стойност 53 млн. евро и предвижда ремонта и модернизацията по стандартите на НАТО на 12 броя Ми-24 и 6 Ми-17. По думите на Баргев първият ремонтиран хеликоптер ще е готов през септември. В момента в завод "Летец" работят върху три Ми-24 и два Ми-17. От компанията са построили в завода две лаборатории, които след края на тригодишния проект ще останат за предприятието. Бергев съобщи още, че ремонтът на двигателите на хеликоптерите ще стане в заводи, които са сертифицирани от производителя за ремонт. Той обаче отказа да каже имената на заводите и в кои страни. По повод започналата процедура за приватизация на дружеството "Терем", част от което е заводът, Менахем Баргев заяви, че компанията има интерес към него, но ако се продава отделно.
Панайот Ангарев
18 май
dnevnik.bg

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.