Родени да убиват  

19 май, 2006

Джели Етем от Бостънския университет е на мнение, че вече може да управлява поведението на акулите под водата. Той работи по проект на Управлението за перспективни изследователски разработки в областта на отбраната, който трябва да превърне хищника в убиец на диверсанти край базите на ВМФ.
Засега акулите на Джели Етем изпълняват безпрекословно командите, които се предават до тънки електроди, вградени в мозъка на рибата. Електродите са съединени с антена, която е върху главата на животното. Контролът върху акулите е постигнат в басейн, а не в открити води, но ученият смята, че чисто техническият проблем ще бъде решен в близко време, проблемът е, че радиовълните не се разпространяват под водата.
- Акулата може да бъде управлявана като детска играчка - уверява Джели Етем. Посоката се определя, след като сигналът активизира съответната страна на обонятелния център в мозъка на рибата. Колкото по-силен е сигналът, толкова по-остър е и завоят. По същия начин се възбуждат останалите центрове в мозъка. Това дава възможност диапазонът на командите да е много широк - от атака до захапване и разкъсване.
Според Джели Етем едно от поразителните качества на акулите е, че те са изключителни навигатори.
- Някои от видовете - като тигровата и бялата акула, могат да плуват десетки километри по права линия, твърди биологът. Той смята, че акулите реагират на магнитното поле на Земята и неговите отклонения. Джели Етем е убеден, че с електродите, имплантирани в мозъка на акула, може да се "види" подводна лодка на противника, чиято маса съществено изменя линиите на магнитното поле в определен район.
Програмите за използването на риби като част от силите на ВМС са използвани и от САЩ, и от бившия СССР по време на Виетнамската война. По време на бойните действия там делфини защитават акваторията на морските бази или се използват за издирване на загубени под водата оръжия. С помощта на делфини ВМС на САЩ се опитва да открие последната от трите загубени атомни бомби край Паломарес, Испания, през 70-те години.

"168 часа"
19 май 2006

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.