Универсални войници  

19 май, 2006

Идеята за имплантираните в мозъка електроди, с които се командва поведението, е позната отдавна. През миналата есен научният отдел на японската корпорация NTT. под ръководството на проф. Таро Маеда от департамента по инженерна математика и информационна физика, показва необичайна играчка.
Тя напомня наушници но вместо звук предава импулси от постоянен ток. Едната от слушалките играе ролята на като, другата - на анод. Играчката на Маеда е базирана на позабравено явление - галваничен стимулатор на вестибуларния апарат (GVS).
Същността на GVS е проста - електрическите импулси се изпращат до горната част на слуховия проход в човешкото ухо. По този начин индивидът може да бъде направляван. Получава се нещо подобно на дистанционното управление.
Галваничния стимулатор на вестибуларния апарат, комбиниран с биологичните имплантанти на DARPA. може да превърне в реалност образите от научнофантастичния трилър "Универсални войници" (1992 г.). Засега Маеда вижда приложението им единствено като допълнително удоволствие за посетителите в дискотеките. GVS може заедно с музиката да транслира и нейните тактове.

"168 часа"
19 май 2006

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.