Световен раздор с наши калашници  

11 май, 2006

Руснаци замислят съд да решава спора за лицензии

Нерешеният въпрос за оръжейните лицензии между България и Русия е на път да стане междуконтинентален. Какъвто вече е главният герой в него - автоматът „Калашников". В битката за пазара му напоследък се оказаха замесени не само българи и руснаци, но и американци, че и венецуелци.

За последния месец представители на руската държавна компания „Рособоронекспорт" няколко пъти обявиха, че произвежданите от българи автомати „Калашников" (АК) са некачествени фалшификати, които дискредитират оригинала.

„Рособоронекспорт" е готова да стигне до съд срещу всички, които незаконно произвеждат и търгуват с „неруски" АК. Сред тях според Русия е не само България, но и още 10 бивши соцстрани.

Тогава защо баш българските калашници се оказаха на мушката на руските оръжейници?

С разпадането на СССР Русия постепенно бе изтласкана от исконно традиционен за нея пазар. По данни на „Рособоронекспорт" днес в света се произвеждат годишно около 1 млн. калашници. От тях едва 10-12 на сто са направени в Русия.

Има и трети вариант на причината за засилилия се руски протест срещу българското производство на АК. Историята започва миналата година, когато Русия сключва с Венецуела договор за доставка на 100 хиляди руски АК-103 на обща стойност $ 54 млн.

Малко преди планираната доставка, на 10 април 2005 г. в. „Вашингтон таймс" съобщи, че произведените за Венецуела руски автомати са от стария модел от 1947 г.

Москва обяви това за лъжа и черна пропаганда. Последва ответна медийна реакция, при която в руско-американското съревнование за латиноамериканския оръжеен пазар попадна и България. Според в. „Московские новости" венецуелски военни специалисти, посетили завода „Ижмаш", където се произвежда „Калашников", разказали как високопоставени представители на Пентагона лобирали в Каракас за американските карабини М-16.

Когато венецуелците обяснили, че „Калашников" е по-надеждно и ефективно оръжие, американците препоръчали български АК. Според „Московские новости" тези автомати са произвеждани от смесено българо-американско

предприятие в Невада - „Арсенал инк"

Фирмата със седалище в Лае Вегас е основана през 1999 г. На интернет сайта си тя открито и подробно описва производството си, включително и на АК-47.

Натискът на конкурентите е довел до забавяне на реализацията на руската сделка за Венецуела. Сега от „Рособоронекспорт" обещават през май тя да бъде изпълнена.

Ако е вярна, венецуелската история се вписва и в двустранния българо-руски пъзел около оръжейните лицензни, особено, когато става въпрос за милиони долари. Друг е въпросът какви козове може да извади българската страна, за да защити производството си.

Русия настоява, че лицензните, които страната ни е получила по линия на Варшавския договор, са изтекли с разпадането на тази военна соцорганизация и на СССР. Сега един от начините българското производство на АК да се узакони е да бъде придобит национален лиценз, обясни помощникът на шефа на „Рособоронекспорт" Николай Швец. Друг вариант е директно с „Рособоронекспорт" да бъдат сключвани договори за използване на оръжейна интелектуална собственост. Много е вероятно в такъв договор руската страна да настоява България да иска разрешение за всяка сделка с оръжие с руски оригинал.

Нашата позиция е кардинално различна. Шефът на "Арсенал" Николай Ибушев твърди, че произвеждаме собствени модели, които нямат нищо общо с "Калашников". Русия обаче не приема този аргумент.

Миналата година на оръжейно изложение в Обединените арабски емирства конструкторът и баща на легендарния автомат - Михаил Калашников, и Николай Швец прекарали дълго време на щанда на нашата фирма „Арсенал". „Действително автоматът, които се произвежда в България, е много силно модернизиран. Но това е резултат от интелектуална дейност, която е в основата на автомата „Калашников", каза Швец.

Самият Калашников настоява, че проектираното от него оръжие е най-доброто. „Ние нееднократно сме изпитвали различни образци - наши и чужди. Те отстъпват по надеждност в експлоатацията", каза конструкторът. „Нашите образци, които носят моето име и са направени в Русия, са по единна схема. Затова някои мислят, че е просто да се направи. Но да се направи просто е хиляди пъти по-сложно от сложното."

Кой е крив, кой е прав

вероятно най-добре ще кажат тези, които добре познават лицензионните ни споразумения със СССР. А може би думата ще има и арбитражен съд. Иначе български експерти в бранша смятат, че руският аргумент за ниското качество на българските АК не е нито убедителен, нито основателен. По-убедителни са пазарните закони -след като има търсене, значи ще има и предлагане. И докато Русия -може би с основание - се опитва да сложи ред в оръжейния си двор, най-потърпевш от цялата история вероятно е 87-годишният Михаил Калашников. Когато през 40-те години той изобретява автомата АК-47, всички права върху него получава единствено съветската държава. Както казва Калашников, "ако бяха плащали за автоматите ми, нямаше да строят музея ми 7 години".
24 часа
08-05-06

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.