Американските картечари се чувстват като „идиоти” в новите си костюми  

11 май, 2006

Американските войници са недоволни от външния вид на новите защитни костюми, които се доставят в Ирак, съобщава Telegraph. Те са предназначени за защита на стрелците на автомобилите Humvee от куршуми, осколки и високата температура.
Всеки костюм е брониран и е снабден със система за охлаждане. В защитните дрехи са вплетени гъвкави тръбички, по които циркулира течност от климатика на автомобила, към който се „включва” костюма.
Индивидуалната система за охлаждане е била разработена от научно – изследователския център на сухопътните войски TARDEC (Tank Automotive Research, Development & Engineering Center) заедно със специалисти от Natick Soldier Center. За основа е използван костюм използван за разминиране.
Новите изделия в Ирак вече се наричат "космически костюми на извънземни" (alien spacesuits). Тези войници, които са изпробвали костюмите, се оплакват от външният им вид, който, според думите им, прави всеки стрелец да прилича на „глупак”. Те имат претенции и към работата на системата за охлаждане, която, както твърдят, твърде често излиза от строя.
Според мнението на тези които са изпитали защитния костюм в действие, той напълно осигурява надеждна защита на картечаря от осколки. Военни полицаи твърдят, че тези костюми са спасили минимум трима военнослужещи, когато близо до автомобилите им са се задействали самоделни взривни устройства.

Armoured suits are 'too goofy' say US troops
Francis Harris
telegraph.co.uk

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.