Армия от буболечки  

19 май, 2006

С биочипове, имплантирани още в личинките на насекомите, Пентагонът възнамерява да ги превърне в шпиони и диверсанти
ВОЕННОТО министерство на САЩ напълно сериозно обсъжда възможност в бъдеще да се използват радиоуправляеми буболечки като част от своята бойна доктрина. Зомбирана хлебарка може да се промъкне незабелязано по време на секретно съвещание на командния състав и без никакви проблеми да предава всяка дума от това, което става в щаба на противника. Армии от контролирани по радиото термити могат да се превърнат в неочаквана заплаха за противниковите войски и щабове. Плъховете могат да обезвреждат минните полета, след като са ги открили благодарение на изостреното към взривните вещества обоняние. Списъкът се допълва от мухи, мравки и даже комари, които по команда ще

атакуват и поразят очите

на командващия офицер. Делфините, косатките и акулите, които в момента се готвят за специални мисии, отдавна са част от военната система.

Намеренията на Пентагона са дотолкова сериозни, че в средата на април в близкото до армията на САЩ Управление за перспективни изследователски разработки в областта на отбраната (DARPA) е обявен конкурс сред сътрудниците за най-добра разработка в тази област.

Задачата е да се заставят насекомите да стигнат до обекта, отдалечен на стотици метри от отправната точка.

Най-перспективни са крилатите инсекти. Те преодоляват разстоянията по-бързо. Но основните кандидати за място в армията на насекомите са хлебарките.

До този извод са стигнали експертите, които благодарение на

микросхеми от органични материали

могат да управляват насекомите. Целта е осмокраките, космати и ципокрили "шпиони" да доставят информация в неопределено дълъг период от време. Основното им предимство е в това, че поради малките размери тези "бръмбари" не могат да бъдат засечени с електронни контрамерки, използвани в момента.

Тези буболечки-роботчета могат да бъдат командвани Да остават неподвижни в продължение на месеци, очаквайки сигнал от ръководителя на мисията. Учените експериментират имплантирането на биочиповете да става не в тялото на възрастните екземпляри, а още в момента,

в който се появят личинките на инсектите

Според една открита за медиите лекция на проф. Ентъни Т. Тетър, директор на Управлението за перспективни изследователски разработки в областта на отбраната през последните 10 години, имплантираният биочип преживява обновление във всеки от стадиите на развитие на насекомото. "След това тази биологична "платка" сама установява връзка с мозъка на инсектата", категоричен е Тетър. След като вече е зомбирано, насекомото може да бъде насочвано дистанционно от радиовълните на контролен пункт. Експерти в областта смятат, че точно това е революционното - малката площ на насекомото ще е свободна за монтирането на "въоръжение" като пластичен експлозив, радиомаяк или микроскопични отровни игли.

Преди две години в едно от подразделенията на Управлението за перспективни изследователски разработки в областта на отбраната започват да тренират оси и пчели, които

откриват взривни вещества по миризмата

и двете ципокрили реагират много точно.

В момента се експериментира насочването на насекомите с монтиран на тялото им биочип, който да управлява реакциите им. В същото време експериментите с микрочип, имплантиран в мозъка на плъх, продължават успешно.

Микрочипът, намиращ се в мозъка на гризача, реагира на всяка активност, когато открие взрива. Разбира се, животното предварително е трениранo така, че то търси храна, а не мини - обяснява Франк Уидженс, един от разработващите програмата в областта на използването на инсектите за военни и бойни цели.

По-нататък в отговор на мозъчната реакция се подава положителен сигнал, който кара животинчето да продължи с търсенето. Уидженс признава, че за момента не е постигнат стопроцентов успех при управлението на експерименталните сапьори.

Страшимир Димов, "168 часа"
19 май 2006

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.