The dark side: Трафикант хванат с два гранатомета и снайпер  

28 август, 2005

Трима, свързани с канал за оръжие от Сърбия, в ареста

50-годишен трафикант и двама негови помощници са били арестувани край Видин с два гранатомета и снайпер, съобщи шефът на Гранична полиция в града подполковник Йордан Янков. Оръжието, което е внесено от Сърбия и Черна гора, е открито в къщата на тартора на групата Иван Станков Маринов в граничното видинско село Балей. В голяма пътна чанта полицаите са открили два ръчни 64 милиметрови гранатомета, сръбско производство, с указание за ползване на сръбски език и разглобена голямокалибрена пушка с двунога и оптичен прибор, също с надпис на сръбски език.

Другите двама задържани в трафика на оръжие са криминално проявените - Емил.Т. (36 г.) от село Балей , известен с прякора Кандила, и Валентин Запрянов. (45 г.) от село Куделин. Кандила е бил задържан и обвинен преди години за самоуправство и палежи, а Валентин Запрянов е арестуван през 2001 г. по обвинение за участие в канал за трафик на хора. Тарторът Иван Станков е задържан за кражби.


Подполковник Янков разказа, че оръжието е пренесено нелегално през река Тимок в района на село Балей от Сърбия и Черна гора от сръбски гражданин и е предадено на Иван. В момента в този район река Тимок е плитка - около 1,20 м дълбочина, а най-голямата ширина между двата бряга е около 30 м. Трафикантите обаче използват най-тясното място, което е около 4 м, за да преминат границата.
Задържаните гранатометите са за еднократна употреба и са предназначени за поразяване на бронирани цели с обхват до 350 м. Този тип оръжия са на въоръжение в армията на Сърбия и Черна гора и са известни в подземния свят като гранатомет тип "Золя". Вътре в задържаните гранатоменти са открити и боеприпаси. "С подобен гранатомет бе стреляно преди години на "Симеоновско шосе" в София", каза подполковник Янков.
Снайперът е 12,7 милиметров и предназначен за поразяване на лекобронирани цели и жива сила на разстояние до 1500 м. Това оръжие може да пробие 30 см еднороден метал. То е с фабричен номер и указание на сръбски език, но не е известна марката и производителят й.
Експерти ще установят произхода на пушката, но най-вероятно е германско или австрийско производство.
Срещу Иван Маринов ще бъде повдигнато две обвинения - за контрабанда на оръжие през границата и за притежание на оръжие. Второто обвинение ще бъде повдигнато и към другите двама задържани по случая, уточниха от Гранична полиция. За първи път от повече от 4 години на територията на РГС -Видин се задържа такова голямо количество, и то опасно оръжие, както и участниците в канала за трафик на оръжие, допълни Янков.
в.Монитор
28 Август 2005
снимки - mvr.bg

...Това оръжие може да пробие 30 см еднороден метал...
Не ми стана много ясно, какъв точно метал (цветен, черен, благороден, течен...) и до колко метра...?
Ако говоря сериозно, изречението "Бронебойно-запалителният куршум, за това оръжие пробива до 500 м стоманена броня с дебелина 30 мм" щеше да е по-разбираемо.

В сайта на МВР пише, че "ловната пушка е много мощна, с далекобойност до 4 000 метра".
Прицелната далекобойност обаче е не повече от 2000 метра и дори с високократен оптичен прицел стрелба над тази дистанция е малко вероятна.
pishtov.com

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.