Търчале смо, търчале, али ни смо стигле  

18 август, 2005

Ето как изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Павел Езекиев отговаря на въпроса къде би насочил чужд инвеститор, който се заинтересува от България:
в недвижими имоти - земя или офиси. Туризъм. Лека промишленост. Енергетика. Инфраструктурни услуги - транспорт и телекомуникации.
Браво! Балансирано предложение!
Възползват ли се инвеститорите?
Да. Българската фирма за комуникационни и информационни военни системи "Електрон инвест" е избрана за поддоставчик на американския лидер в радиолокационните системи "Харис корпорейшън" при изграждане на новите и възстановяване на разрушените граждански мрежи в Ирак.
"Ферари", "Форд", "Ситроен", "Волво", "Шевролет", "Буик" и "Даймлер крайслер" питат за патентованата в България и създадена от българи нова конструкция за газоразпределителен механизъм, който удължава живота на двигателите с вътрешно горене.
Китайският хай-тек гигант "Хуавей технолоджис" ще създаде у нас научноизследователски център за високи технологии и център за обучение на кадри. Има още много примери за бели ластовици в ключови отрасли като електроника, телекомуникации и оръжейно производство, където бяхме специализирали в продължение на десетилетия в рамките на бившия Съвет за икономическа взаимопомощ (СИВ).
Това обаче не е определящо. За 15 години преход към пазарно стопанство затрихме отраслите, които бяха гръбнакът на цялата ни икономика.
Знаете ли например, че едва след три петилетки - миналата година в България са сглобени толкова компютри, колкото в Ботевград в края на 80-те години - 100 000 годишно. Тогава произвеждахме всичко - от паметта през чиповете та до мониторите, а сега сглобяваме внесени части. Тогава българският хардуер представляваше около половината СИВ-пазар, сега е половината от българския пазар.
Смачкахме бизнеса си с оръжие от $ 1,5 млрд. на 80 млн. долара. Преди 15 г. около 90% от продукцията беше предназначена за износ - страните от Варшавския договор, държави от Близкия и Средния изток, Северна Африка, Индия и други по-малки пазари.
В края на тригодишния мораториум върху приватизацията на ВПК (1993-1996 г.) само 23 от общо 134 предприятия са разглеждани като производители на отбранителна продукция. Другите или са закрити, или напускат този бизнес.
Сега едва 26 фирми произвеждат отбранителна продукция, има още 15-ина предприятия за стоки и технологии с възможна двойна употреба.
Винаги съм си мислел, че нежните революции вземат предимно икономически жертви. Нашата революция беше от най-нежните и водещите предприятия и отрасли паднаха първи. То това беше и икономическият хастар на политическата трансформация. Смяната на собствеността беше непопулярна политически, затова се крадеше и рушеше.
В крайна сметка високите технологии отидоха в Полша и Унгария - там, където години наред работеха с наши компютри. Автомобилостроенето - в Чехия, Полша и Унгария, а заводите, в които у нас се правеха кари, леки коли и автобуси, сега правят кофи и кюнци.
И сега, "според очертаващата се тенденция за справяне с азиатския внос, Европейският съюз (ЕС) предвижда в България и Румъния да се наблегне на развитие на леката промишленост".
В страните от Централна Европа - новите членки на Евросъюза - ще се стимулира основно развитието на информационни и високи технологии, автомобилостроене, както и индустрии от тежката промишленост.
Според този план, за старите страни-членки на ЕС - държавите от Западна Европа - остава задачата да предоставят средства, инвестиции, ноу-хау, иновации и други подобни.
Старият хижарски принцип е: "За последните - каквото остане!"
Или както казваше един сръбски треньор: "Търчале смо, търчале, али ни смо стигле".

Автор: Чавдар Цолов
МОНИТОР
2005/8/18

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.