Лисича хитрост  

26 август, 2005

БУРЕНОСНИ облаци бяха надвиснали над родината. В буквалния смисъл на думата от тях се изсипваха пороища, които отнасяха потъналите в кал и старческо безвремие селца. Вместо да добие обещания европейски, алафранга вид, нашият пейзаж стана като този на Бангладеш по време на мусоните - зелен, влажен и отчайващо безутешен. Под напора на водните потоци и най-недвижимият имот ставаше движим, уязвим, потънал в мухъл и проклятия към Всеки и Всичко.

Нужни бяха виновни за случилото се. Нищо не успокоява така, както прехвърлянето на вината на някого, както разкриването и суровото наказване на нечий пъклен заговор. А по въпросите на Заговорите и Вината у нас си има надлежно оправомощени личности и институции - Прокуратура, Следствие, МВР, разузнавателни, контраразузнавателни и контра-на-контрата-разузнавателни управления.

Лошото е, че над въпросните компетентни органи бяха надвиснали вече в преносен смисъл на думата други буреносни облаци. От тях вместо дъжд се изливаше потоп от празни приказки за съдебна реформа, за прословутото място на разследването
/дали да е тук или там/, а като истински мълнии прогърмяваха заплахи за отлагане на европейското членство, "ако не бъдат изпълнени ангажиментите" до заветната дата на Пришествието на група европейски бюрократи.
Ситуацията беше деликатна, или както се казваше преди време, "живеем във време на велики повели и велики предизвикателства". Но дори и в такива преломни времена се налага някой да свърши малко истинска работа, та да може висшестоящите фактори да отчетат дейност, да се замажат някак нещата, докато водата се оттече и калта позасъхне. Този някой по стечение на обстоятелствата се оказа старши лейтенант Вълчанов от Двадесет и осмо Шопско РПУ. Той трябваше да открие виновника за наводненията, да го "закопчае" и предаде за публично порицание и строг тъмничен затвор. Както ще се убедите сами, Вълчанов взе присърце задачата. Ето обстойния му доклад за извършените оперативно следствени действия:

" Г-н Началник,
В изпълнение на Ваша заповед N... извърших проверка по случая с наводнението на село Долно Носеново, при което са нанесени сериозни имуществени и неимуществени щети, в частност отнесени са 10 къщи, удавен е едър и дребен рогат добитък, наводнени са мазета с провизии, електроуреди и друга покъщнина.

1. Първо посетих Метеорологичния институт, за да установя дали там е имало точна прогноза за времето на съответния ден. Оказва се, че според прогнозата за 13.08.2005 г. "ще превали и прегърми на отделни места, а на други ще има слънчево време с купесто дъждовна облачност". Тъй като село Долно Носеново може да се тълкува като "отделно място" след отделянето си от Горно Носеново, в него са били вероятни валежи, което е и било предсказано.

2. На следващо място проведох оперативни действия в Напоителни системи. Както е видно и от името на учреждението, то снабдява, доставя вода, а не ръководи оттичането и отводняването. Падащата от небето вода не е собственост на Напоителни системи, а публична държавна или съвсем частна собственост.

3. Построената на река Буйна вада дига /над Долно Носеново/ била доскоро общинска собственост, но сега се води ничия в поземлената комисия, тъй като предстои реституирането й вследствие на съдебно дело. От общината не могат да влагат средства в недвижим имот, който не е тяхна собственост.

4. Гражданска защита и Противопожарна охрана по закон действат в случай на бедствия, което и са направили на 13.08.2005 г., като са отводнили няколко къщи и са превозили единствената родилка в селото до града. Те не могат да извършват строителни работи по реки и диги, които не дават признаци на неизправност, тъй като не разполагат с финансов ресурс, техника и правомощия за това.

5. Разпитах и жители на село Долно Носеново. Според повечето от тях такова нещо не се помни, а пряка причина за наводнението е скъсването на дигата в местността Бабина сянка.

6. На мястото на скъсването на дигата няма признаци на диверсия или терористични актове. Според лицето Ванчо Тасев Петковски, на длъжност селски пъдар, на мястото, където се е скъсала дигата, преди време е имало дупка на лисица. Възможно е дупката на лисицата да е послужила за подравяне на цялата дига, а водата има способността да намира пролуката и постепенно да я разширява.

Изводът, който се налага при събраните доказателства, е, че косвена вина за наводнението носи селската ловна дружинка, която не е картотекирала и издирила вредния дивеч в землището на селото, с което е създала условия той да се размножава и да уврежда важни стратегически съоръжения.

Предлагам да се издаде задължително предписание за избиване на всички лисици около дигите, в противен случай ловната дружинка да се разформирова и да се лиши от право на оръжие."

Автор: Любомир ВАСИЛЕВ
ПАРИ
2005/8/26

Би било смешно, ако не е тъжно...

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.