Война в мирно време  

07 август, 2005

За по-малко от месец два на пръв поглед чисто битови инцидента провокираха отново дискусията защо почти всички бивши и настоящи служители на МВР и на Министерство на отбраната трябва да ходят запасани с оръжие - и на работа, и по дискотеки, и в отпуск, и в трамвая...
Първо бивш старшина от армията застреля в Плевен сина си, а в дома му бяха открити 5,2 кг тротилови шашки, 6 ръчни нападателни гранати, взриватели. После служител на контраразузнаването уби жена си в Академията на МВР в София и веднага след това се гръмна сам.
За съжаление тези инциденти не са изолирани. Списъкът с битови инциденти, със самоубийства, с прострелване в кръчми и дискотеки може да заеме поне една вестникарска страница.
Според официалните справки в бившите и настоящи служители на МО и МВР в момента има над 64 000 единици оръжие, предимно пистолети.
Никой не оспорва, че част от тях трябва да имат такова. Работата им го изисква - така предизвикват респект. В същото време обаче повече от очевидно е, че

режимът по раздаването и контрола върху това оръжие е сбъркан.

Защо например е нужно офицери и сержанти от армията да ходят с оръжието си и вън от поделенията? За война ли се готвят? Повече от естествено е да си държат пистолетите в поделенията и да си ходят в къщи мирни и невъоръжени.
Същото с пълна сила важи и за огромната част от полицията. Ако е на служба, да си го носи. Ако ли не - в касата.
Спорна е и възможността бивши служители от МВР и МО да могат да си закупят оръжието, ако имат 10 прослужени години. Много от тях се възползваха и в общи линии с това оръжие се правят само глупости - самоубийства, нелепи прострелвания, саморазправи.
Преди две години в парламента беше направено предложение да отпадне тази привилегия. Но против яростно скочиха депутати - бивши военни и полицаи, които обясниха, че за тези хора това си било своеобразно признание за дългогодишната работа в полза на държавата. Освен това те можели да бъдат резерв в борбата с престъпността. Първият аргумент - за признанието, наистина е твърде своеобразен. А вторият направо издиша. За последните 2 години не е известен нито един случай, при който бивш или настоящ военен или служител на МВР да е предотвратил престъпление със законното си оръжие или пък да го използвал при условията на неизбежна самоотбрана.
Затова е повече от наложително да отпадне автоматичното разрешение военните и полицаите да получават пистолети при напускане на службата. И те да минават по общия ред - т.е. да доказват необходимост от притежаване и носене на оръжие.
Задължително е и да се направят законови поправки, които ясно и точно да регламентират реда на носене на оръжие и на настоящите служители от МВР и армията. Поне да се ограничат тези кървави трагедии като в Академията на МВР, или пък в училището за гранични полицаи в Пазарджик, където полицай застреля двама свои колеги и се гръмна сам. Както и да се подлагат на най-строг психологически и физически контрол. Защото ние разчитаме на тях -

не да ни избиват, а да ни спасяват от бандити.

Но драмата със законното оръжие изобщо не е само с хората от МВР и армията.
Според последни данни в населението в момента има близо 320 000 единици оръжие, включително и ловното (т.е. всеки 20-и българин е въоръжен). И на думи режимът се затяга, а на практика се либерализира. Защото при раздаването на оръжие отпадна задължителния психотест, сега той става по усмотрение на някой полицейски началник. Тъй като не беше определено понятието "необходимост", в общи линии който не е поискал, той не е и получил оръжие.
Всичко това обаче ще избие със страшна сила, ако не се вземат крути мерки. Нагледен пример - Америка, където през ден някой уволнен избива колегите си или ядосан младеж застрелва съучениците си.

Автор: ЕМИЛ РАЙКОВ
в.СЕГА
2005/8/1

Изпрати публикацията по електронната поща


3 коментара: to “ Война в мирно време

  • Анонимен
    09 август, 2005 13:38  

    Ти хубаво си си написал станийката, обаче искам да те питам колко дни си работил в МВР и по скоро, колко нощи, че започна да даваш компетентно мнение по отношение на това имат или нямат необходимост полицаите да носят оръжие. Искам да те питам още колко пъти са ти се обаждали в къщи малко преди да заспиш и са ти казвали, че те чакат, че ще убият теб, женати или детето ти? Вероятно за тези неща само си чувал или си чел по книгите. Бих те посъветвал преди да се захванеш да пишеш за каквото и да е било са се запознаеш хубаво с проблема преди да го тълкуваш като дявола Евангелието. Незнам защо си решил че ръзбираш толкова много от работата на полицията. По добре се задълбочи повече в професията си, че като гледам статийката ти е една такава несвързана. Говорил си много, а нищо съществено не си казал. А що се отнася до убийството в Академията на МВР и последвалото самоубийство. Само си помисли, че това можеше да стане в дома им с кухненския нож. И още нещо. Провери колко битови убийства се извършват в страната с мотив "ревност" и тогава пак умувай колко са опасни служителите на МВР.

  • Анонимен
    11 август, 2005 15:47  

    Който иска да убива ще си намери незаконно оръжие, колко убийства има,особенно поръчковите някаде да има със законно оръжие. Ами като има катастрофи с МПС дайте да забраним автомобилите и няма да има убити и ранени по пътищата. А що се отнася до полицаите - ако те не носят, кой друг ще носи. 8 часа полицай ще гони престъпниците, после 16 те него. Този журналист ли ще пази хората, дето като види истински бандит ще се насере от страх. Защо публикувате такива безсмислени статии ?

  • Nasko Hristov
    12 август, 2005 00:05  

    1. Кой разбрал, кой - не, но както съм указал най-отгоре (изразените мнения са на авторите на статиите и не винаги съвпадат с вижданията на pishtov.com)...
    2. Не всичко, което се публикува в медиите ми харесва. То въобще в България, като се огледам, това което не ми харесва е много повече от това, което ми харесва...
    3. Ако си крием главата в пясъка, обаче, и се правим, че проблемите не съществуват, те няма да се решат сами...
    4. Затова, ако смятате, че статията е безсмислена, напишете вие една смислена статия и настоявайте в.СЕГА да я публикува, като ваше право на отговор...

Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.